Krapinsko-zagorska županija i Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije organiziraju u subotu, 18. ožujka, 11. manifestaciju Babičini kolači, koja će biti održana u sportskoj dvorani u Donjoj Stubici. Početak je u 15 sati.
Babičini kolači, natjecanje zagorskih baka u pripremi autohtonih slastica po receptima što su ih naslijedile od svojih majki, baka i prabaka, jedinstvena je manifestacija Krapinsko-zagorske županije kojom ona promiče vrijednosti žena, obitelji te živom čuva gastronomsku tradiciju Zagorja.
Za pobjedničku lentu natječu se babice koje dolaze iz svih dijelova županije, a osvaja ju ona čiji kolač dobije najviše bodova za autohtonost recepture i sastojaka, za okus i izgled kolača, te za domišljatost u prezentaciji. Svaki detalj koji oko može zamijetiti, a nepce okusiti, važan je element pri bodovanju vrsne ocjenjivačke komisije koja proglašava pobjednicu.
Ove godine 39 babica natjecat će se pred ocjenjivačkom komisijom koju čine vrsni gastronomski znalci: Branko Čukelj, direktor hrane i pića u hotelu Sheraton, dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, a ujedno i predsjednik ovogodišnje ocjenjivačke komisije, Božica Brkan, glavna urednica internetskog portala Oblizeki, i Marko Živaljić, vlasnik seoskog gospodarstva Majsecov mlin i predsjednik županijskog Kuharskog saveza.
Na 11. manifestaciju stići će i gosti iz Solina koji će predstaviti kulturu i tradiciju kraja iz kojeg dolaze. Naime, svake godine je veliki interes iz cijele Hrvatske, a i šire za sudjelovanjem na manifestaciji no u natjecanju Babičinih kolača mogu sudjelovati samo zagorske bake. Osim za jedno od tri pobjednička mjesta, babice se natječu i za priznanje za vizualni dojam pod nazivom „Izvorno zagorsko“. U ovoj kategoriji boduje se opći dojam koliko su se natjecateljice svojom odjećom koju su odabrale nositi prilikom manifestacije i dekoracijom svog izlagačkog mjesta uspjele približiti starini zagorskog duha i tradiciji, a o tome će uz Senku Jurinu, folkloristkinju iz Zaboka, odlučivati Tatjana Brlek, voditeljica Muzeja Staro selo Kumrovec, i Danica Pelko, profesorica filozofije i povijesti iz Donje Stubice.
Kao i svake godine, nakon manifestacije i natjecanja bit će izdana i knjiga svih recepata kolača natjecateljica.
No prije toga, izloženi kolači pripremljeni na tradicionalan način prema originalnoj recepturi zagorskih babica mogu se kušati na samoj manifestaciji „Babičini kolači“ u Donjoj Stubici, kamo je ove godine natjecanje dovela upravo lanjska pobjednica Nada Tučkar s kolačem Svadbena torta šahovnica.
www.vzaktualno.hr