Š pinat u sebi sadrži mnogo željeza, može se jesti kuhan i preliven uljem, ali i sirov kao salata jer je veoma bogat vitaminom C. Postoji nebrojeno mnogo finih i ukusnih jela koje možete pripremiti sa špinatom, a mi vam donosimo jedno koje je nas oduševilo. Nakon svih blagdanskih ručkova, sigurno ste za nešto laganije...
Punjene palaÄinke sa špinatom
SASTOJCI
bešamel umak
8 dkg brašna
8 dkg maslaca
1 l mlijeka
sol, papar
naribani svježi parmezan
palačinke
Za punjenje palačinki:
pola kg špinata
30 dkg kravljeg sira
parmezan
1 jaje
sol, papar
malo maslaca
Prvo ispečete palačinke.
Bešamel: Rastopite maslac, dodajte brašno i miješajte dok se ne počne smjesa pjeniti. Nakon toga lagano dolijevate hladno mlijeko i kuhate tako oko 15 minuta (smjesa ne treba biti pregusta, bolje da je rjeđa)
Dodajte sol i papar po ukusu. Maknite s vatre i kad malo ohladi dodate šaku naribanog parmezana.
Nakon toga špinat očistite, grubo narežite i stavite u tavu u koju ste prethodno stavili maslac. Posolite i pustite da se skuha na jačoj vatri.
Kada se smjesa skuhala i ohladila u nju dodajte kravlji sir, jaje, šaku naribanog parmezana, sol, papar po želji i sve dobro promiješajte.
Pripremite vatrostalnu posudu, namažite ju maslacom i na dno stavite sloj bešamela.
Palačinke namažite smjesom od špinata, zarolajte i stavite u posudu.
Tako punite posudu dok ne potrošite palačinke i špinat.
Ostatak bešamela prolijati na palačinke, naribani parmezan pospite po palačinkama i stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i peći 15-tak minuta.
www.vzaktualno.hr/MD