Kikiriki, bademi, pistacije, začini, kukuruz, riža, biljna ulja, ljute papričice i krumpir samo su neke od namirnica, pored mlijeka, u kojima se može naći aflatoksin!
Stručnjaci upozoravaju da i najmanja količina u dužem periodu može ugroziti zdravlje, a kad nas već ne štite strogi zakoni, tu su jak imunološki sustav i prehrana. Osim toga što je otrovan, aflatoksin je ozbiljan i zato što može preživjeti mnoge procese prerade namirnica.
Š tetni učinci aflatoksina na organizam ovise o godinama, razini i duljini izloženosti, zdravlju i imunitetu, kao i o prehrane. Problemi se mogu javiti i kod unošenja male količine tijekom dužeg vremenskog razdoblja, jer u hrani ne bi smio se nalazi ni promil ovog otrova, piše Zena.
Aflatoksin je jedan od najopasnijih toksina i kancerogenih tvari u namirnicama uopće. Postoji više tipova (B-1, G-1) koji se laboratorijskim analizama mogu razlikovati. To je jedini poznati mikotoksin za koji se vodi epidemiološka evidencija radi izravne opasnosti od izazivanja raka u čovjeka; aflatoksin B-1 je dosada najjača kancerogena tvar u hrani. Rak jetre i aflatoksin su u direktnoj vezi. Kontrola svih sirovina jedina je učinkovita mjera predostrožnosti.
Stručnjaci tvrde da raznolika prehrana uz povećan unos mrkve, celera i peršuna jačaju imunitet i omogućuju organizmu da se izbori sa aflatoksinom.
www.timeout.hr