Kada se osvrnemo na moderan koncept prehrane, moramo ustvrditi da tu nema puno mjesta za masnoće, koje se često povezuju s neželjenom debljinom, punoćom i gojaznošću. Ali da bi tvoj organizam ostao zdrav i mišići čvrsti, on treba raznoliku prehranu, u koju su uključene i prirodne masnoće.
Jedna od tih neophodnim masnoća su omega 3 masne kiseline.
Koliko puta si na televiziji čuo ili u novinama pročitao da su biljna ulja bolja, jer u sebi ne sadrže masnoće? E pa, takav pristup prehrani se obio u glavu većini stanovništva u razvijenim zemljama, jer je došlo do neravnoteže u unosu omega 6 (biljna ulja) i omega 3 masnih kiselina, unatoč činjenici da omega 3 pomaže kod dugog niza bolesti modernog čovjeka.
U prilog toj tvrdnji ide i niz istraživanja koja su provedena tokom prošlog stoljeća (prva su napravljena prije 75 godina). Ona su pokazala da ljudi koji jedu ribu imaju smanjeni rizik od kardiovaskularnih bolesti i infarkta.
Pa zašto onda mi u 21. stoljeću radimo upravo suprotno i dodatno si smanjujemo šanse za dugovječan život?
Omega 3 masne kiseline spadaju u grupu višestruko nezasićenih masnih kiselina, jednako kao i omega 6 masne kiseline. Posebne su po tome da ih se nalazi samo kod životinja i biljaka, jer ih ljudsko tijelo ne može samostalno proizvesti. Zato je potrebna pravilna prehrana i dostatan unos tih tvari u organizam. Omega 6 masne kiseline se nalaze u biljnoj hrani (razno povrće i suncokret) dok se omega 3 masne kiseline nalaze kod morskih ili riječnih riba (haringa, losos, bakalar, tuna, skuša) orašastim plodovima i u algama. Kako većina ljudi nije ljubitelj ribe i algi, nema dostatan unos ove kiseline u organizam i tu se javlja proces neravnoteže.
Evo nekoliko zdravstvenih aspekata zašto treba unositi omega 3 masne kiseline u organizam:
1. Omega 3 masna kiselina sadrži EPA i DHA kiseline – ove kiseline su veoma bitne za tvoj organizam jer utječu na moždane funkcije poput regulacije vida, raspoloženja i posebice bitan aspekt, povećavaju sposobnost i kapacitet učenja
2. Omega 3 masne kiseline služe za zaštitu tvog srca, kardiovaskularnog sustava i žila
3. Smanjuju količinu triglicerida u organizmu
4. Imaju protuupalna svojstva
5. Smanjuju mogućnost nastanka ugrušaka
6. Snižavaju krvni tlak
7. Smanjuju rizik od pojave aritmije
8. Š tite mrežnicu od upala i smanjuju postotak oštečenja oka koje nastaje procesom starenja
9. Poboljšavaju cirkulaciju
10. Utječu na povećanje koncentracije, proces učenja i potiču bolje pamćenje
11. Smanjuju mogućnost nastanka degenerativnih bolesti tokom cijelog života
12. Pozitivno djeluju na organizam
Količina omega 3 masnih kiselina koju bi svatko morao pojesti je samo 1 do 3 grama na dan. Već ta mala količina bi izrazito pozitivno utjecala na tvoj organizam, pa dragi moji navalite na ribu.
www.timeout.hr/PM









