Ima ljudi koji žive u uvjerenju da je kava bez kofeina zdravija od šalice jake, crne turske kave bez šećera, ali nažalost tome nije tako. Ako osoba konzumira više od 3 do 4 šalice bez - kofeinske kave na dan, onda se svjesno izlaže bolestima poput reumatoidnog artritisa, povećavanje razine želučane kiseline, pojavljivanje čireva, nastanak žgaravice te postoji veća šansa da osoba doživi srčani udar.
Kava bez kofeina je mondeno čudo 20. stoljeća i svoje porijeklo vuče iz Njemačke, gdje je davne 1820. prvi puta proizvedena. Druga zemlja koja prednjači u proizvodnji kave bez kofeina je Š vicarska. Proces dobivanja ovakvog oblika jednog od najboljih napitaka na svijetu se sastoji od odstranjivanja kofeina iz zrna, čime se znatno smanjuje i aroma kave.
Pošto se ispijanje kave u nekim kulturama definira kao ovisnost, ljudi su se odlučili prebaciti na kavu bez kofeina, ali bez saznanja da ni ta kava nije u potpunosti lišena supstance koja izaziva ovisnost. Istraživanje koje je provedeno od strane znanstvenika sa Sveučilišta u Floridi pokazalo je da tzv. kava bez kofeina ustvari i nije u potpunosti bez kofeina. Uz to, važno je spomenuti da postoji niz značajnih kemijskih spojeva prisutnih u kavi, pored kofeina, koji također imaju jak utjecaj na naš organizam.
Jedna od tih supstanci je i klorogenska kiselina, koja se može naći kao jedan od sastojaka brojnih marki tzv. kave bez kofeina.
Neka istraživanja su pokazala da kava bez kofeina povisuje rizik od srčanog udara isto koliko to čini i obična kava bez obzira na smanjene razine kofeina. Američki Nacionalni institut za zdravstvo u jednom istraživanju pokazuje kako ispijanje kave bez kofeina povećava rizik od nastanka srčanih bolesti.
Većina misli da je kava bez kofeina zdravija i da ju je bolje piti, nego običnu tursku kavu. Ipak činjenica je da niti jedna niti druga nije zdrava a niti poželjna za organizam. Neki znanstvenici idu čak toliko, da propagiraju potpunu apstinenciju od ovog napitka. A opet, kao i svaki put do sad, dragi moji, odluka je samo na Vama.
www.timeout.hr/PM