Kurkuma ili indijski šafran je biljka iz porodice đumbira. Koristi se kao začin koji se dobiva iz korijena biljke " Curcuma longa". Ovaj začin je specifičan po tome što je ujedno i paprenog te gorko – slatkog okusa. Kurkuma je također jedan od sastojaka svjetski poznatog indijskog curry praha.
Jelima daje zlatno – žutu i ugodnu aromu. Osim u prehrambenoj industriji koristi se za izradu boja za tkanine. Kurkuma je također našla svoju primjenu u farmaceutskoj industriji, jer posjeduje brojna ljekovita svojstva.
Nedavno istraživanje koje je provedeno na pacijentima koji su oboljeli od reumatoidnog artritisa, pokazalo je da je kurkumin veoma bitan u umanjivanju posljedica raznih bolesti. On je biološki preparat važan za rješavanje niza poremećaja u organizmu, jer sadrži enzim kurkuminoid. Ovaj enzim ima mogućnost blokiranja aktivnosti onkogena, supstance koja potiče rast tumorskih stanica omogućavajući im život i daljnu replikaciju, tj. razmnožavanje.

www.bewellbuzz.com
Uz to, on smanjuje trajanje ukočenosti, produljuje vrijeme hodanja i znatno utječe na smanjenje oticanja zglobova kod artritisa.
Kurkumin također ima jaka protuupalna svojstva, te pomaže kod smanjivanja simptoma probavnih smetnji, bolesti jetre, raka, raznih bakterijskih infekcija te menstrualnih problema.
Kurkuma nije samo pogodna za ublažavanje simptoma određenih bolesti, već je također i hvalevrijedan dodatak svakoj kuhinji. Kao začin u prahu idealna je za spravljanje jela od leće i cvjetače.
www.timeout.hr/PM