Nakon što ga prvi put kušaju, mnogi zavole kocke od marelica kao omiljeni desert za ljetne mjesece. Njegova prilagodljivost čini ga idealnim izborom u svim situacijama. Uživajte u njemu za jutarnji obrok uz šalicu kave ili čaja, grickajte ga kao popodnevni zalogaj ili poslužite kao slatki završetak večere.
Mekane i sočne slatke marelice divno se slažu s tijestom, a nakon što zagrizeš prvi zalogaj kocke od marelica, na tvojem tanjuru vrlo brzo neće ostati ni mrvica. Za ovaj recept, koji donosi Gastro 24sata, dovoljno je glatko brašno za kolače, svježi prašak za pecivo da kolač naraste, i kvalitetan maslac. Pazi da maslac bude na sobnoj temperaturi kako bi se lakše mogao izraditi. Maslac sobne temperature trebao bi napraviti malu udubinu kada ga pritisneš prstom. Sastojci za kocke od marelica (20 kocki):
Za prhko tijesto:
- 400 g brašna
- 250 g ohlađenog maslaca narezanog na kockice
- 125 g šećera 1 jaje
Sastojci za nadjev:
- 1 kg marelica
- 150 g omekšalog maslaca
- 120 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 jaja
- 300 g brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 80 ml mlijeka
- 50 g marmelade od malina
Postupak:
- Od brašna, maslaca, šećera i jaja umijesi tijesto, umotaj ga u foliju i ostavi 30 minuta u hladnjaku.
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Ohlađeno tijesto razvaljaj, a zatim ga stavi u lim obložen papirom za pečenje, prekrij drugim komadom papira i suhim grahom te peci 20 minuta. Tijesto izvadi pa ukloni papir i grah.
- Marelice oguli, prereži popola i izvadi im koštice. Maslac pjenasto izmiksaj sa šećerom i vanilin šećerom te umiješaj jedno po jedno jaje. Na kraju naizmjenice umiješaj brašno pomiješano s praškom za pecivo i mlijeko.
- Podlogu od prhkog tijesta premaži marmeladom, po njoj posloži polovice marelica, a njih premaži pripremljenom biskvitnom smjesom. Peci kolač 30-40 minuta.
vzaktualno.hr/gastro.24sata.hr