Soja je nekada bila korištena samo u azijskim zemljama, dok je danas gotovo svagdje izrazito popularna mahunarka. Ipak, mišljenja o ovoj namirnici su izrazito podijeljena, a The New York Times se zapitao može li konzumacijom soje doći do zdravstvenih problema.
Neka istraživanja pokazala su da soja može pružiti određene kardiovaskularne koristi, no zaključci su u ovom slučaju više pretpostavke nego dokazi. Š to se tiče lošije strane soje, zabrinutost oko soje najčešće proizlazi zbog visoke koncentracije fitoestrogena, odnosno grupe prirodnih spojeva koji kemijski veoma nalikuju estrogenu.
Stručnjaci su se zapitali smanjuje li soja razinu testosterona kod muškaraca, te uzrokuje li probleme kod žena s estrogenski osjetljivim rakom dojke.
Dosadašnja istraživanja na životinjama pokazala su da velike doze fitoestrogena mogu potaknuti razvoj tumora. Međutim, fitoestrogeni oponašaju estrogen samo veoma slabo. Brojna istraživanja na muškarcima pokazala su da soja ne utječe na razine testosterona u razinama koje bi bile zabrinjavajuće, a opsežna istraživanja utjecaja soje i raka dojke na ženama pokazala su da ne uzrokuje nikakvu štetu. Š toviše, jedno istraživanje je čak pokazalo da se žene koje konzumiraju jednu do dvije porcije soje dnevno nalaze pod smanjenim rizikom od dijagnoze raka dojke. Takvi zaključci se ipak ne odnose na dodatke soje, koji najčešće nisu rigorozno testirani, te su često obrađeni.
Dok se neke žene s rakom dojke i dalje brinu o unosu soje, dokazi dosadašnjih istraživanja ipak pokazuju da nema potrebe za brigom!
www.timeout.hr/Valentina Juren