U razdoblju od 02. do 06. srpnja, Hrvatski kuharski savez sudjelovao je na Svjetskom kuharskom kongresu. U organizaciji WACS-a - svjetske krovne udruge kuhara, kongres je održan u norveškom Stavanegeru.
Troje hrvatskih delegata, Damir Crleni, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, Zoran Stanisavljević i Branko Čukelj, dopredsjednici HKS-a, sudjelovali su i u mnogobrojnim raspravama na razne globalne kuharske teme. Jedna od točka kongresa bila je i izbor novih kontinentalnih direktora WACS-a. Za jednu od pozicija, odnosno za kontinentalnog direktora za Južnu Europu, nominiran je bio Zoran Stanisavljević u konkurenciji sa kuharom iz Italije i Cipra. Nažalost, tajnim je glasanjem odlučeno da će te dužnosti obnašati talijanski kolega Domenico Maggi. Uz to Hrvatskoj najzanimljivije glasovanje, odlučeno je da će se slijedeći kongres održati 2018. godine u Maleziji, a da će se novi predsjednik WACS-a birati u Grčkoj 2016.
Na kongresu su definirane i smjernice razvoja WACS-a u narednom periodu te je istaknuta i važnost cjeloživotne edukacije, mladih kuhara, a ponajviše važnost humanitarnog djelovanja. Kroz WACS-ov ogranak „World chefs without borders“ te na inicijativu Damira Crlenog i slovenskog kuhara Jožefa Oselija, pokrenuti su projekti pomoći za poplavljena hrvatska područja.
U sklopu kongresa, održan je i sajam hrane i gastronomskih inovacija te završnica prestižnih individualnih kulinarskih natjecanja Global Chefs Challenge, Hans Bueschkens Young Chefs Challenge i Global Pastry Chefs Challenge. U kvalifikacijskom dijelu tih natjecanja sudjelovali su i hrvatski državni kuharski prvaci, Anđelko Levanić i Zlatko Novak, no nisu uspjeli izboriti završnicu. Titulu su ponijeli domaći predstavnik Christopher Davidsen te u juniorskoj kategoriji Kasper Christensen iz Danske. Najbolji slastičar bio je Chen Li Che iz Tajvana.
Uz spomenuta događanja, sudionici kongresa imali su priliku i upoznati znamenitosti Stavangera, ali i sudjelovati u izradi najdužeg stola sa voćem na svijetu koji je ušao i u Guinnessovu knjiga rekorda.