Interslast, Europski kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva, pokrenula je prije četiri godine Novinsko-nakladnička kuća Robinson iz Zagreba. U svojoj koncepciji Interslast se zauzima za dva segmenta; upoznati hrvatske slastičare s novitetima svjetskog slastičarstva, ne samo putem predavanja nego i stručnih radionica, te intenzivirati napore da se u bogat svijet izvornih hrvatskih slastica uvede više reda, te da taj potencijal bude iskorišten i u turističko-ugostiteljskoj ponudi. U program je stoga uveden poseban dio pod nazivom "Folkslast".
Ove godine Interslast će biti održan od 01. do 02. listopada 2014. u Termama Tuhelj, gdje će se okupiti 150 slastičara. Interslast, kojem je visoki pokrovitelj Krapinsko-zagorska županija, po prvi puta će ugostiti inozemne stručnjake iz Italije, Slovenije, Tunisa, Njemačke, Gruzije, Austrije, Češke, koji će zajedno sa domaćim stručnjacima voditi mnogobrojne radionice.

Interslast se ove godine sastoji od sljedećih dijelova:
a) Kongresni – teoretska predavanja na temu "Kreativnost u slastičarstvu". Sudjeluju predavači iz Slovenije, Italije, Tunisa, Gruzije, Češke, Francuske, Hrvatske, i Austrije.
b) Stručne radionice s degustacijama
• Radionica - izrada poznatih bledskih kremšnita koje su postale brend u EU slastičarstvu. Voditelj radionice je Alma Rekič
• Radionica - izrada pralina u domaćoj radinosti, gostuje ekipa slastičara iz Slovenije
• Radionica - izrada starog austro-ugarskog kolača Franje Josipa II, češka ekipa slastičara
• Artistička radionica krokanta, vrhunski uradak slastičarnice Vincek Zagreb
• Prezentacija i degustacija štruklja od heljde, profesori, slastičari mariborskog fakulteta IC Piramida
• Prezentacija i degustacija sladoleda od heljde, profesori, slastičari mariborskog fakulteta IC Piramida
• Radionica ukrašavanja kolača i torti - austrijska tvrtka ISI GmbH
• prezentacija originalnih arapskih slastica
• prezentacija gruzijskih izvornih slastica restorana „Zlatno runo“ iz grada Kutaisi, u Zapadnoj Gruziji
• radionica međimurske gibanice koju će imati Grad Prelog sa Srednjom školom Prelog
• radionica zagorskih izvornih slastica iz programa „Babičini kolači“
• tijekom cijelog kongresa sudionici će moći kušati sladolede poznatog slastičarskog proizvođača GIUSO iz Italije
c) Interslast KUP 2014. natjecanje slastičara u 2 kategorije a) juniori (do 23 godine starosti) i b) seniori. Glavna tema je: Boje jeseni.
d) Folkslast – revija hrvatskih izvornih slastica. Predviđena su predavanja o izvornim slasticama zemalja bivšeg Sovjetskog saveza, posebna radionice o međimurskoj gibanici i zagorskim izvornim slasticama.
Iste slastice će sudionici i degustirati. Svoje izvorne slastice donijet će slastičari, ali oni iz tzv. "kućne radinosti" i izložiti, te pred medijima i sudionicima ispričati priču o njihovoj povijesti, značaj za njihov kraj, gastronomiju, običaje te istaknuti njihove prednosti u turističkoj ponudi.
Promocija zagorskih štrukli - Budući da se o zagorskim štruklima kao slastičarsko-pekarskom proizvodu govori godinama kao o najizglednijem za dobivanje zaštite pri EU, na Interlastu će biti održana i radionica zagorskih štrukli.
Više informacija na www.interslast.eu









