Dani hrvatskog kulinarstva i ove će godine okupiti najbolje kuhare, slastičare i učenike srednjih strukovnih škola koji će se natjecati za medalje i titule državnih prvaka. Ova središnja hrvatska kulinarska manifestacija svoje će 11. izdanje doživjeti od 18. do 22. listopada u hotelu Sol Garden Istra u Umagu.
U sklopu Dana hrvatskog kulinarstva održat će se 11. Državno prvenstvo kuhara, 6. Državno prvenstvo slastičara te 9. Kamelija kup, natjecanje učenika. Velik dio natjecanja održavat će se u montažnim kuhinjama pred publikom.
Kuhari se natječu u čak 13 kategorija prilagođenih zaposlenicima a la carte restorana i hotela, kuharima koji rade u bolnicama ili školama te zaposlenicima kuhinja koje nude autohtona jela svoga kraja. Međutim, samo rezultati u prve tri kategorije bodovat će se za naslov Državnog prvaka u kuharstvu. Kuhar koji želi ponijeti ovu prestižnu titulu morat će u tri dana pripremiti 10 različitih hladnih i toplih jela te deserata.
Natjecanja slastičara održat će se u pet kategorija, a Kamelija kup, natjecanje učenika završnih razreda strukovnih škola za zanimanja kuhar i slastičar, zahtjeva od ekipa učenika da pripreme slijed od tri jela.

Kulinarske radionice pod vodstvom majstora zanata
Osim natjecateljskog dijela Dana hrvatskog kulinarstva, profesionalni kuhari i amateri mogu sudjelovati u kulinarskim radionicama pod vodstvom vrhunskih domaćih i inozemnih majstora zanata.
Mirjana Habek na svojoj će radionici polaznike upoznati s pripremom vegetarijanskih jela, a kroz zabavnu radionicu Dragana Viskovića naučit ćete kako brzo pripremati ukusna jela iz woka.
Prvak države u kuharstvu za 2011. godinu, Anđelko Levanić, otkrit će polaznicima tajne pripreme malih zalogaja – finger fooda, ali i mesnih jela i umaka.
Kako jednostavnim potezima nožem napraviti atraktivne ukrase od voća i povrća naučit će vas Marijan Bošnjak, državni prvak u kulinarskoj artistici.
Od Morena Debartolija, slastičara s diplomom prestižne kulinarske akademije Le Cordon Bleu, saznajte kako u svojoj kuhinji napraviti izvrsne čokoladne praline i deserte. Za odvažne, tu je i radionica oblikovanja skulptura od leda koju će voditi Miro Rismondo.
Uz navedene, profesionalni kuhari mogu sudjelovati i na radionici primorske autohtone kuhinje pod vodstvom Damira Permana i Dragana Viskovića te na radionici posljednjih svjetskih trendova u serviranju jela s čim će ih upoznati Anđelko Levanić.
Kotizacija za svaku četverosatnu radionicu je 150 kuna, osim za radionicu skulptura od leda koja stoji 250 kuna. U cijenu su uključene sve namirnice, pribor i popratni materijal te, naravno, degustacija pripremljene hrane.
Broj sudionika je ograničen, a više informacija o radionicama te obrazac za prijavu možete naći na stranici Hrvatskog kuharskog saveza (kuhar.hr). Za sva dodatna pitanja obratite se na adresu hks@kuhar.hr ili na Facebook stranici.