Državna prvakinja u kuharstvu je Rozalija Neralić, kuharica restorana Cvjetno naselje, SC Zagreb, a Državna prvakinja u slastičarstvu je Ivana Vidaković, slastičarka u restoranu Valamar Riviera Hotela u Poreču koja je ovom pobjedom potvrdila prošlogodišnju titulu.
Na 11. Državnom prvenstvu kuhara, u ukupnom poretku, iza Neralić su se plasirali Š ime Vučetić i Marko Martinac, oba kuhara iz Falkensteiner hotela u Zadru.
Ove godine, na prvenstvu su se kuhari natjecali u 10 kategorija, od kojih većina ima i nekoliko potkategorija. U borbi za titulu Prvaka države bilo je obavezno sudjelovati u prve tri kategorije u kojima su kuhari pripremili 13 različitih jela u dva dana.
Na Državnom prvenstvu slastičara, iza Vidaković se plasirala Snježana Goluška iz restorana Mediteran hotela Melia Coral u Umagu, a na trećem je mjestu Martina Vladušić iz porečke Valamar Rivere. Prvenstvo slastičara održalo se šestu godinu u nizu, a natjecatelji su pokazali umijeće pripreme slastica u tri zahtjevne kategorije - svečana torta, topli i hladni desert, kolač i slatki pladanj s četiri vrste malih kolača.

Podsjećamo, u Umagu je održan i 9. Kamelija kup, natjecanje učenika srednjih strukovnih škola za zanimanja kuhar i slastičar, a najbolji mladi kuhari su Mateja Tomašković i Marin Sambolek iz varaždinske Gospodarske škole. Najbolja mlada slastičarka je učenica Ana-Marija Dorotić Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole u Samoboru.
Državna prvenstva kuhara i slastičara te Kamelija kup dio su najveće i najznačajnije manifestacije kulinarske struke, Dana hrvatskog kulinarstva. Ove godine natjecanja i bogat popratni edukativni program održavala su se u umaškom hotelu Sol Garden Istra od 18. do 22. listopada.
Dani hrvatskog kulinarstva održavaju se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike i Ministarstva turizma.
www.vzaktualno.hr