Hrvatski ponos - paprenjaci neizostavan su dio blagdanskog menija. S obzirom na to da moraju stajati dva do tri dana prije posluživanja, mi ćemo ih raditi već danas u svojoj verziji. U limenoj kutiji mogu stajati i do 6 tjedana.
SASTOJCI:
200 gr oštrog brašna
100 gr mljevenih keksa petit
100 gr šećera
200 gr maslaca
150 gr mljevenih oraha
1 žumanjak
2 žličice gorkog kakaa
1 mala žličica vanilije, cimeta, muškatnog oraščića, klinčića u prahu
2 žlice meda
3 žlice ruma
korica limuna
PRIPREMA:
Mljevene orahe zalijte rumom i pustite da odstoje.
Pomiješate sve suhe sastojke (brašno, keksi, šećer, orasi, kakao, cimet, vanilija, korica limuna, klinčić, muškati oraščić).
Med malo zagrijete i dodate orasima.
Pomiješate dvije smjese, dodate maslac narezan na tanke listiće u umijesite prhko tijesto, no ne mijesite predugo.
Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak da odstoji barem sat vremena.
Razvučete tijesto na 1 cm debljine i formama režete kekse.
Pečete na 190 stupnjeva 15 do 20 minuta.
Kada se paprenjaci ohlade, spremite ih u limenu kutiju i pustite da odstoje najmanje dva dana kako bi omekšali.
Dobar tek!
www.vzaktualno.hr/MD