Članice Udruge Trnovečko srce iz Trnovca jučer su u Dječjem vrtiću Zeko u Trnovcu mališanima prikazale izradu glasovite trnovečke makovnjače. Djeca su tom prilikom aktivno sudjelovala u miješanju i valjanju tijesta, miješanju nadjeva i zamatanju te pečenju u vrtićkoj pećnici, a priređeno je i kušanje makovnjače.
Naime, u jesen 2014. godine u sklopu obilježavanja Dana kruha, Varaždinska županija u suradnji s dječjim vrtićom Zeko predstavila je i promovirala brošuru o našim autohtonim i tradicionalnim poljoprivrednim proizvodima, kao što su varaždinsko zelje, varaždinsko bučino ulje i buče, ludbreško cvijeće, zagorski puran, kokoš hrvatica, siva pčela (sivka) i med, varaždinski klipić, trnovečka makovnjača i kučanski koščičnjak.
Prilikom promocije bila je posebno naglašena i želja da, osim brošure, djeca posjete pojedina obiteljska poljoprivredna gospodarstva te da uživo vide način pripreme pojedinog tradicionalnog proizvoda, a sve s ciljem da sami nauče prepoznati i razlikovati te isprobati proizvode.
Na području Varaždinske županije danas je zaštićeno čak 13 poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, a na tragu toga, nastala je i ideja da se najmlađe stanovnike, tijekom pedagoške godine u vrtićima, na njima prihvatljiv i pristupačan način, upoznaje upravo s tradicionalnim proizvodima.
Prezentaciji proizvodnje trnovečke makovnjače prisustvovao je i načelnik Općine Trnovec Bartolovečki Zvonko Š amec.
www.vzaktualno.hr