Sada znamo zašto su dijete teške! Čak i kada nam je niskokalorična hrana ukusna, našem mozgu se ona ne sviđa, prenosi MailOnline.
Naime, novo istraživanje je pokazalo da naš mozak voli visokokaloričnu hranu. Znanstvenici sa Sveučilišta Yale otkrili su da mozak jače reagira na visokokaloričnu, nego na niskokaloričnu hranu. Zanimljivo, to vrijedi čak i onda kada niskokalorična hrana ima bolji okus.
Istraživački tim je zamolio grupu volontera da isprobaju niz različitih pića – jedna kalorijski bogata, a druga bez kalorija. Tijekom tri tjedna, koliko je istraživanje trajalo, otkrili su da je većina volontera više zavoljela kalorična pića, iako nisu znali da su kalorična, niti su mogli okusiti dodane kalorije.
Znanstvenici su potom proučili snimke mozga kako bi utvrdili zašto se je to dogodilo. Snimke su pokazale kako ljudski mozak jače reagira kada je razina šećera u krvi viša. Naime, kada jedemo, aktiviraju se dva područja mozga – jedan reagira na okus, a drugi na razinu šećera u krvi. Ispostavilo se je da mozak jače odgovara na razinu šećera u krvi, pa Dana Small, psihologinja s Yale-a, smatra kako bi bilo moguće da neki ljudi koji previše jedu - ne jedu radi okusa, već zato što im se razine šećera u krvi dižu više nego drugim ljudima.
www.timeout.hr/Valentina Juren