Varaždinsko Korzo i Franjevački trg nikada nisu bolje mirisali. Dubrovačka rožata, fuži iz Istre, dalmatinska pašticada, neretvanski brudet od jegulja i žaba, pršut, kulen, fiš paprikaš, purica z Bednje, te nezaobilazni varaždinski specijaliteti obavili su Varaždin u miomirise delicija iz svih hrvatskih županija, a Varaždince natjerali da svojim nepcima priušte raznolike okuse, Okuse Hrvatske.
Naime, unatoč prohladnom vremenu i dosadnoj kiši, mirisi su namamili Varaždince i goste u centar Varaždina gdje su Grad Varaždin i Varaždinska županija, uz potporu gradske i županijske Turističke zajednice, gastronomskom manifestacijom, na najbolji mogući način, obilježili ulazak Hrvatske u europsku obitelj. Uz bogat kulturni i glazbeni program, na ukupno 30 štandova predstavljena je gastronomija svih hrvatskih županija, a uz njih i 10 jela karakteristična za Varaždin i Varaždinsku županiju. Poseban kutak je, naravno, bio rezerviran i za deserte, slastice i torte.
Hranu su pripremili vrsni i nagrađivani kuhari Hotela Turist, Hotela Minerva, Hotela Trakošćan i Udruge kuhara Varaždinske županije, a u dijeljenju 3.000 porcija hrane su im pomogli budući konobari i kuhari, učenici Gospodarske i Srednje škole iz Marčana.

- Bez obzira na vrijeme skupilo se puno građana, a pošto su sve namirnice stigle uspjeli smo pripremiti svu ovu lijepu hranu za Varaždince. Ovo je jedna priča koja se u Hrvatskoj još nije radila i veliki projekt za hrvatsku gastronomiju. Ove su godine jela radili naši kuhari, koji su to znanje prenijeli i na učenike, a u planu je da slijedeće godine okupimo kuhare iz svih županija koji će cijelu stvar doći na još višu razinu - istaknuo je predsjednik Udruge kuhara Varaždinske županije Damir Crleni te dodao kako mu je drago da je manifestacija uspjela, a s njime se složila i zamjenica varaždinskog gradonačelnika Natalija Martinčević.
- Drago da smo, nakon 13 godina obilježavanja Europskog tjedna, ove godine u Varaždinu obilježavanje upotpunili jednom novom i zanimljivom manifestacijom. Vidim da se ideja dopala Varaždincima i gostima, te se nadam da će postati tradicionalna. Željeli smo našoj novoj europskoj obitelji pokazati što mi njima možemo ponuditi od naše gastronomije, tj. što to finog i ukusnog možemo pripremiti, te smatram da smo u potpunosti u tome i uspjeli - izjavila je Martinčević.

Zadovoljstvo maifestacijom i odazivom građana nije skrivao ni gradonačelnik Goran Habuš, koji je istaknuo kako je danas posebno interesantno biti gradonačelnik Varaždina.
- Volim uvijek reći da je Varaždin uvijek bio dijelom Europske unije, te da se EU vraća u Varaždin. Često govorimo o tome što dobivamo ulaskom u EU, a premalo o tome što mi, osim one jedne zvijezdice i članstva, možemo ponuditi njima. Kako mi sami ne bi zaboravili što sve pružamo, pripremili smo ovu manifestaciju. Varaždin je oduvijek bila samoinicijativna i kreativna sredina s mnogim dobrim idejama koje su ostali dobro prihvaćali, te se nadam da će tako i ostati u budućnosti - zaključio je gradonačelnik.


www.vzaktualno.hr/MG