Krastavci kornišoni, odnosno konzervni krastavci trenutno su najaktualnija tema u Poljoprivrednoj zadruzi "Ludbreški kraj". Sezona krastavaca kornišona i ove se godine, ističu u Zadruzi, pokazuje uspješnom te se nadaju da će tako i ostati. Nestabilni vremenski uvjeti, kiša pa sunce obično rijetko kojem povrću odgovaraju, no u Zadruzi su našli način kako tome doskočiti.
- Uspjeli smo redovitim prskanjem protiv ponajprije plemenjače zadržati nasad koji je sada u punom rodu. S obzirom da kornišoni imaju velike zahtjeve za toplinom nadamo se da će se noćna temperatura još malo povisiti kako bi i urod bio još veći. To bi itekako odgovaralo svim našim proizvođačima s obzirom da su svi oni između ostalog dobili i kompletno navodnjavanje od strane zadruge putem kojeg mogu svojim krastavcima osigurati dovoljnu količinu vode i potrebnu prehranu za rast – objašnjava Marijan Makar, upravitelj Zadruge i dodaje:
- Sam uzgoj krastavaca možda i nije toliko zahtjevan koliko je važno svakodnevno biti u dodiru sa njima i na vrijeme prepoznati simptome bolesti ukoliko se oni pojave. Sadnja, odnosno sijanje kao i postavljanje folije s navodnjavanjem te stupova i mreže napravi se u tri, četiri dana za razliku od same berbe koja traje otprilike 50 dana i mora se obavezno brati svaki drugi dan da krastavci ne bi prerasli. S obzirom da se berba odvija ručno, neki kažu da je naporna i dugotrajna, no svaki posao je specifičan na svoj način. Svi mi koji imamo krastavce kornišone, unatoč tome što se bere rukama u berbi želimo nabrati što više tako da nama ne bi smetalo da ona traje još koji dan i duže.
Trenutno je u tijeku i otkup krastavaca koji se odvija svaki drugi dan u sjedištu zadruge u Hrastovskom.
- Tada 15-tak zadrugara, većinom s članovima obitelji dovozi svoj ubrani urod te ga putem kalibratora sortira na klase. Evo danas smo prikupili oko 2 500 kg svježih, upravo ubranih krastavaca koji su prije sat vremena rasli na polju, a za pola sata odlaze u Podravku. Uzgajivači su zadovoljni s obzirom da u prosjeku beru oko 150 kg po berbi što nije malo. Period berbe krastavaca u prosjeku traje od 8 do 12 tjedana i ukoliko se redovito odvija berba može se ubrati i do 40 tona po hektru. Naravno da nitko neće imati hektar krastavaca kornišina jer je nemoguće na takvoj površini obaviti ručnu berbu ali na 1 000 m kvadratnih koliko se preporuča za četveročlanu obitelj može se ostvariti sasvim pristojan dodatan prihod – kaže Makar. Olakotna okolost je svakako i suradnja s Podravkom.
- U ove dvije godine koliko surađujemo s Podravkom nemamo ni jedne primjedbe. Sve dogovoreno bilo s jedne bilo s druge strane se ispoštovalo, a to je i rezultiralo povećanjem količina povrća ove sezone. Nakon što smo prošle godine isporučili oko 80 tona raznog povrća ove godine smo povećali proizvodnju za tri puta tako da ćemo isporučiti oko 250 tona raznog povrća, a najviše paprike crvene svježe i naravno krastavaca kornišon.Prilikom osnivanja naše zadruge odmah smo imali za cilj povezivanje sa našom najvećom prehrambenom tvrtkom. Znali smo na koji način posluje Podravka, znali smo da sve ugovoreno otkupljuju i na vrijeme plaćaju te smo sklopili ugovor. Na temelju toga okupili smo naše zadrugare, uz pomoć Grada Ludbrega besplatno im podijelili repromaterijal potreban za proizvodnju povrća te im po unaprijed poznatim cijenama osigurali siguran otkup u Podravku. Danas na temelju naše dobre suradnje na taj način dodatni prihod ostvaruje 30-tak obitelji sa ludbreškog kraja. Mislimo da je to sasvim lijepa brojka za zadrugu koja postoji tek dvije godine – kaže predsjednik Zadruge, Saša Lenček.
Prošle godine svi proizvođači krastavaca kornišona koji djeluju u Zadruzi morali su osim berbe i ručno klasirati krastavce po klasama.
-To nije fizički posao i nikome nije bilo preteško sortirati ubrane krastavce u 4 klase (extra 3-5 cm, prva klasa 5-7 cm, druga klasa 7-9 cm, treća klasa 9-12 cm) ali je oduzimalo previše vremena. S obzirom da mi u zadruzi želimo omogućiti svima da samo proizvode dok se zadruga brine o svemu ostalom odlučili smo nabaviti uređaj za sortiranje odnosno kalibriranje krastavaca - kalibrator. Uz pomoć ponovno Grada Ludbrega i Podravke uspjeli smo u tome i s ponosom možemo kazati da nam je ovo prvi zadružni stroj. Kao što i vidite princip rada kalibratora je jednostavan, u vrlo kratkom vremenu u 4 klase sortira sav urod, a svi proizvođači krastavaca su prezadovoljni obzirom da su itekako svjesni koliko smo im ovim strojom olakšali berbu i otkup – ističe Makar.
Budući da je prošle godine organizirano ukupno 25 otkupa (a u ovoj ih je godini dosad organizirano 10), još duže vrijeme u Zadruzi će najaktualniji biti krastavci. Stigla je i prva pošiljka od nekih 500 kg ljutih feferona čime započinje i sezona feferona. Osim ljutih, imaju ugovorene i slatke feferone koji također uskoro ulaze u berbu, te na kraju patlidžane i crvenu svježu papriku.
Poljoprivrednu zadrugu osnovalo je 12 poljporivrednih proizvođača 2016. godine s ludbreškog područja. Od tada su imali 2 upisna kruga, početkom 2017. i ove godine u sklopu kojih im se pridružilo 24 novih članova, a neki od njih su i iz susjednih županija. - Dodatnu vrijednost zadruzi daju poljoprivredni proizvođači koji još uvijek nisu članovi zadruge (zbog zakonskih procedura oni će to tek postati 2019. godine) ali surađuju s nama odnosno proizvode voće i povrće koje mi dalje plasiramo. Zajedno s njima zadrugu čini preko 60 poljoprivrednih proizvođača koji su prepoznali važnost udruživanja i svjesni su da danas sa svojim proizvodom ne mogu pojedinačno opstati na tržištu – zaključuje Lenček.
vzaktualno.hr