Ove će godine posjetitelji Špancirfesta imati priliku uživati u dva potpuno nova programa - Bučograd i Županija u malom. Organizirala ih je Varaždinska županija, a odvijat će se od danas, sve do ktaja Festivala, u atriju Županijske palače na Franjevačkom trgu u Varaždinu.
Na ulazu u Županijsku palaču postavljeni su štandovi u kojima će se izmjenjivati članovi udruge Varaždinsko bučino ulje koji će izložiti i prodavati proizvode iz naše županije, inspirirane bučom. U prvom će planu biti varaždinsko bučino ulje, ali bit će tu, primjerice, i čokolade od bučinih koštica i svega onoga što je dio priče o buči. Bučograd će biti otvoren obje subote tijekom Špancirfesta, od 9 do 13 sati, a program će biti mješavina popularizacije proizvoda od buče i svega onoga što se s bučom radi. Bit će tu dječje radionice, prezentacija tradicijskih zanata, gastronomski užici i nešto zaista posebno – pekmez i sok od buče koji će se moći probati samo ovdje. Organizatori pozivaju špancirere da probaju i sladoled od buče koji će uskoro postati brend naše županije, ali i cijele regije. Svi oni koji će nešto kupiti na jednom od štandova uz ulaz u atrij, dobit će bon kojim će besplatno moći isprobati ovaj jedinstveni sladoled, a svi će ga ostali moći kupiti po pristupačnoj cijeni od svega 5 kuna.
"Bučograd će vas odvesti u kuhinje naših baka i vrijednih mama, kroz životna iskustva naših djedova i očeva, na vrtove i polja vrijednih ljudi našega kraja, u doživljaje koji se nikada ne zaboravljaju. U suradnji s Udrugom kuhara Varaždinske županije, udrugom Hajdina i odgojiteljicom Ivanom Mikulec bit će organizirane jedinstvene radionice za djecu. Najmlađi će imati priliku okušati se u neobičnom tikvotrku, heljdoškolici, pjevanju uz Tikvomjuzu ili likovnim radionicama, ali će moći iz prve ruke naučiti kako se koštice iz tikve vade na tradicijski način. Radionice će se odvijati subotama od 10 do 12 sati.
I dok će se djeca zabavljati, odrasli i svi koji se tako osjećaju teško će moći odoljeti mirisima i okusima stare bakine kuhinje koji će se širiti Bučogradom. Ovdje ćete vratiti u sjećanje okuse tradicijske kuhinje koje ste možda već zaboravili. Organizirat će se degustacije jedinstvenog Kučanskog koščičjaka, štrukli od buče, sira, maka, kruha od heljde, varaždinskog bučinog ulja i još druge brojne zamamne delicije. Gastronomska ponuda će biti predstavljena subotama od 12 do 14 sati.
Dođite u Bučograd, otkrijte okuse, mirise i zvukove Varaždinske županije", poručuju organizatori!
vzaktualno.hr