Zahvaljujući Varaždinskoj županiji i županijskoj Turističkoj zajednici, ovogodišnji je Špancirfest obogaćen s dva nova programa – Bučogradom i Županijom u malom, a da su upravo takvi sadržaji nedostajali festivalu, dokaz je današnja gužva koja je u Bučogradu u atriju Županijske palače vladala od jutra.
- Budući da smo po prvi put organizirali program tijekom Špancirfesta i da imamo tako osebujnu temu kao što je buča, zaista sam više nego ugodno iznenađena odazivom i brojem ljudi koji su došli u Bučograd, ovdje se zadržali, razgledali ponudu i ponešto novog doznali o buči. Prošetala sam jutros cijelim Špancirfestom i bit ću iskrena i reći da je najveća gužva danas upravo ovdje kod nas, u Bučogradu – rekla je zadovoljno i ponosno predsjednica Turističke zajednice Varaždinske županije, Natalija Martinčević.
I doista – atrij Županijske palače bio je pun ljudi "kao buča koštica", a atmosferu su još ljepšom učinili tamburaši, članovi Udruge "Hajdina" koji su uz pomoć simpatične male pjevačice izveli i Himnu buči.
- Ovo je bilo iznenađenje i za mene. Naši su me domaći tamburaši oduševili, a posebno ova curica koja je tako prekrasno otpjevala Himnu buči – rekla je Martinčević.
Vrijedi podsjetiti da je organiziranje Bučograda dio aktivnosti koje Varaždinska županija provodi kako bi što više popularizirala, ali i brendirala buču.
- Naša je intencija da bučino ulje postane za ovaj dio Hrvatske ono što je maslinovo ulje za Istru i Dalmaciju. Mislim da, nakon svega onoga što smo dosad odradili u promociji buče zaista idemo u tom smjeru, a i po posjećenosti Bučograda možemo zaključiti da ljudi sve više prepoznaju Varaždinsko bučino ulje kao brend. Ova će naša turistička manifestacija doprinijeti još boljoj promociji buče, ali želimo i da se ljudi ovdje dobro zabave – rekla je predsjednica županijske Turističke zajednice.
Posjetitelji Bučograda mogli su vidjeti kako se nekad radilo bučino ulje, kad još nisu postojale uljare, vidjeti kako nastaju slike naive i ručni rad s motivima buče, ali imali su i priliku probati jela od buče, zahvaljujući Udruzi kuhara Varaždinske županije.
- Mi radimo upravo na tome da se promoviraju naši autohtoni proizvodi i naša autohtona jela, a za danas smo pripremili pogačice sa sirom, bučinim košticama i Varaždinskim bučinim uljem te kanape sendviče s vabučinom – rekao je član Rergionalnog tima varaždinske Udruge kuhara Darko Auker dodavši da buča jest sve popularnija, ali da još uvijek o ovoj namirnici imamo što naučiti:
- Varaždinska udruga kuhara je aktivna u promociji bučinog ulja i proizvoda od buče, a moram svakako napomenuti da se ovdje može konzumirati i sladoled s bučinim uljem, kao nešto novo i posebno. Tu nam je i Udruga Hajdina pa špancireri mogu kušati i kašnjaču, jelo od kuhane hajdine kaše pomiješano s bučinim uljem.
Kušača je bilo, kao i onih koji su uz tamburaše zapjevali, skoro i zaplesali, a posebno raduje činjenica da su u Bučogradu danas uživali i najmlađi, sudjelujući na nekoliko za njih organiziranih radionica - čistili su koštice iz buče, bojali bojanke, izrađivali suvenire od buče, a sve pod budnim okom članova Udruge Hajdina i odgajateljice Ivane Mikulec, autorice bojanke Dobrodošli u Bučograd.
Ako danas niste posjetili Bučograd imat ćete za to priliku iduće subote, a do tada ćemo uživati u bogatom programu manifestacije Županija u malom koja će u atriju Županijske palače početi sutra u 15 sati, kad će posjetiteljima Špancirfesta bogatstvo svoje tradicije pokazati Ludbrežani.
a.kučić/vzaktualno.hr