U Vidovcu je danas službeno otvorena 21. Zeljarijada, čiji se program održava od četvrtka, a završit će sutra.
– Ove godine smo počeli s četvrtkom. Osnovne škole su imale meni od zelja zahvaljujući našoj proizvođačici Mariji Cafuk koja je donirala zelje. Također, varaždinski restorani su imali ponudu jela od zelja. Jučer smo imali „Dane polja“ na kojima smo prezentirali varaždinsko zelje i njegovu zaštitu. Danas smo počeli s gospodarskim sajmom, kuhanjem kotlića od strane naših udruga, šator je pun gospodarstvenika i OPG-ova koji predstavljaju svoje proizvode. Veseli me velik broj sudionika, ali i posjetitelja. Ove godine prvi put imamo općine partnere – Maruševec, Vinicu i Petrijanec, uključili smo ih jer postoje proizvođači Varaždinskog zelja i na njihovom području. Zeljarijada je prepoznata i izvan granica Hrvatske što se vidi na međunarodnoj smotri folklora na kojoj će kulturno-umjetnička društva iz Europe pokazati svoju kulturnu baštinu – kazao je načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić.
Zeljarijadu je otvorio župan Radimir Čačić.
– Ovo je najveća gastronomsko-turistička manifestacija koju ima Varaždinska županija. Učinit ćemo sve da bude još značajnija, da prijeđe regionalne okvire. U nacionalnim razmjerima neupitno je da je Varaždinsko zelje dominantan i od svih priznat proizvod. Preko 40 % kupaca u Hrvatskoj ocjenjuje ga daleko najboljem, iza je s 24 % Ogulinsko. Očito da je kvaliteta tu. Imamo i kvantitetu, jedna trećina hrvatske proizvodnje je ovdje, na području Vidovca i šire okolice. Sve su to pretpostavke da snažno dignemo brendiranje, koje ima prostora naročito u europskim razmjerima nakon dobivene oznake izvornosti – rekao je Čačić.
A nakon otvorenja kušala se sarma.
– Radili smo tri dana. U četvrtka su pripremani listovi, jučer se motalo, a danas kuhalo. 1333 metra. 25 kuhara profesionalaca i 20-ak učenika iz dviju srednjih škola. Osim pripreme sarme uključili smo i druge – 37 škola javilo se za pripremu jela sa zeljem. Jučer je učenici kuhari iz srednje škole u Marčanu pripremali tri vrste jela za sudionike „Zeljarskih igara“. Uključili su se restorani u Varaždinskoj županiji s jelima od zelja na jelovniku. Mislim da je to dobar početak da cijela manifestacija poprimi širi oblik – izjavio je predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni.
– Varaždinsko zelje je najbolje za pravljenje sarme jer ima najtanji list. Zato ga domaćice vole jer ga lako savijaju i prave sarmu. Nema niti izražena rebra, zadebljanja kao druga zelja. Ima izrazito žutu boju, a po aromi je više gorkasto, ne slatko, i to odgovara za kiselo zelje – dodala je Marija Cafuk.
Nakon večerašnjeg koncerta Crvene jabuke, Zeljarijada završava sutra mimohod KUD-ova i konjskih zaprega u 9.30 sati i Međunarodnom smotrom folklora od 15 sati. 21. Zeljarijadu će koncertom zaključiti Activ band.
n.k. / www.vzaktualno.hr