Mnogo je toga čime se Varaždinska županija može ponositi, a značajno mjesto svakako zauzimaju naši kuhari koji nižu uspjeh za uspjehom. Tako su nedavno sedmorica naših kuhara i jedna slastičarka predstavljali Hrvatsku na Svjetskom kulinarskom kupu u Luksemburgu te u kategoriji regionalnih timova osvojili brončanu medalju.
Itekako dobar povod za čestitke, odnosno prijem koji je za predstavnike Regionalnog tima Varaždinske županije danas upriličila predsjednica županijske Turističke zajednice, ujedno i posebna savjetnica župana, Natalija Martinčević.
- U ime Varaždinske županije, i župana Radimira Čačića, i svoje osobno, upućujem velike čestitke Udruzi kuhara Varaždinske županije koja je ostvarila zaista izniman rezultat. Osvojiti brončanu medalju na jednom takvom natjecanju, najvećem na svijetu, na kojem je bilo tri tisuće kuhara i slastičara iz čak 76 zemalja je zaista velik uspjeh. Moram pohvaliti suradnju Udruge i Županije, jer smo u ovih godinu i pol mandata realizirali brojne projekte i programe pa smo tako zajedno u atriju Županijske palače proslavili i 15 godina rada i djelovanja Udruge kuhara – istaknula je Martinčević, dodavši kako je gastronomija danas izuzetno važna;
- Nema ozbiljnog turizma bez gastronomije i mi zaista kroz brojne programe i projekte, promociju i brendiranje bučinog ulja, varaždinskog zelja i naše heljde, povezujemo i pomažemo i obiteljska poljoprivredna gospodarstva, poljoprivredu, gospodarstvo, gastronomiju, i sve zajedno uklapamo u našu turističku priču, odnosno ponudu. Naravno, bez dobrih kuhara nema dobre gastronomije, zato mi ove godine po prvi put i stipendiramo deficitarna zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu, pa tako i kuhare – da ih bude čim više i da kuhaju što bolje!
Svjetski kulinarski kup, najveće kulinarsko natjecanje na svijetu održalo se u sklopu EXPOGAST sajma u Luksemburgu od 24. do 28. studenoga ove godine.
Uz Nacionalnu kulinarsku reprezentaciju, Hrvatsku su u Luksemburgu predstavljala sedmorica članova Regionalnog tima Varaždinske županije:Marin Sambolek, Hotel Turist, Marin Pozder iz restorana Bedem, Vanja Orban iz restorana Miramare, Ivan Tomas, restoran Fontana Crnković, Karlo Štorga, restoran Bedem, Amos Novak – pomoćnik Hotel Turist te Lucija Vrček - individualna natjecateljica iz Hotela Turist, a vodio ih je Bojan Bohorč predsjednik Udruge kuhara Varaždinske županije.
Damir Crleni, tajnik Udruge kuhara Varaždinske županije i predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, iznimno je ponosan na cijelu ekipu.
- Mi smo na ovom natjecanju sudjelovali već treći put i uvijek pokušavamo u cijelu priču uključiti mlade ljude, da možemo imati kontinuitet. Uspjeh je dobar, a prije svega smo oduševljeni mladim timom, Regionalnim timom Varaždinske županije koji je osvojio brončanu medalju, a prvi su put bili na ovako velikom natjecanju. To je poticaj za rad Udruge, ali i njih samih jer nam je, kad smo osnovali Udrugu kuhara Varaždinske županije, bio cilj da uvijek na prestižnim natjecanjima imamo mlade kuhare koji onda mogu educirati kolege u kuhinjama – naglasio je Crleni.
Kad je riječ o Svjetskom kulinarskom kupu u Luksemburgu, treba svakako naglasiti da je to vrlo zahtjevno, naporno natjecanje koje traje nekoliko dana, ali unatoč neprospavanim noćima, naši su se kuhari pokazali u odličnom svjetlu. O dojmovima s natjecanja govorio je Marin Samoblek koji je, između ostalog, istaknuo:
- Ovo nam je natjecanje svima veliki poticaj jer smo postigli nešto čemu se uopće nismo nadali. Bilo je dosta teško, ali se nakon medalje sve zaboravlja. Mi smo pripremali hladni stol, s brojnim autohtonim i ostalim namirnicama, a sve je to trajalo čak pet dana. Uspjeh na natjecanju daje nam volju i želju za daljnji napredak i da dalje njegujemo našu tradiciju, koristimo naše namirnice s kojima možemo postizati zaista sjajne rezultate, samo ih treba znati prezentirati na moderan način.
Jedina ženska predstavnica u ekipi bila je Lucija Vrček.
- Na natjecanju sam sudjelovala samostalno i imala sam menu od pet sljedova. Bilo je to za mene predivno iskustvo, mnogo sam toga naučila, vidjela na djelu mnoge velike kuhare. Nastavit ću raditi u kuharstvu jer mislim da je to dio mene – rekla nam je Lucija.
a.kučić/vzaktualno.hr