Aktualno.hr - Čitaj, slušaj, gledaj!
  • Naslovna
  • Politika
  • Gospodarstvo
  • Sport
  • Događanja
  • Crna kronika
  • Hrvatska i svijet
  • PR članak
  • Lifestyle
  • Video
  • Arhiva
  • Home
  • Lifestyle
  • Kralj blagdanskog stola: Kuglof s grožđicama – brza verzija, bez kvasca i dizanja

Kralj blagdanskog stola: Kuglof s grožđicama – brza verzija, bez kvasca i dizanja

Lifestyle
23. prosinca 2018.
Alenka Kučić
2831
Share
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Kolači od dizanog tijesta nekad su bili nezaobilazni dio blagdanskog stola, a uz orehnjače i makovnjače, za Božić se obvezno pekao i kuglof s grožđicama. U međuvremenu su ove stare klasike na našim stolovima zamijenile nove vrste kolača, a u kuhinje se uvukle moderne recepture.
S obzirom na nedostatak vremena, težimo tome da sve napravimo što brže, pa tako i božićne kolače, a slastice od dizanog tijesta iziskuju malo više vremena za pripremu. Želite li uživati u okusima tradicionalnog starinskog kuglofa, ali također biste voljeli skratiti pripremu ovog kolača, zahvaljujući portalu Zadovoljna.hr donosimo vam recept za brzu verziju bez kvasca i dizanja, gotovu za tren.

Potrebni sastojci:
- 4 jaja
- 30 dag brašna
- 15 dag šećera
- 15 dag maslaca + 1 mala žlica za mazanje kalupa
- 10 velikih žlica mlijeka (za tijesto) + 10 za namakanje
- 10 dag grožđica
- 4 velike žlice ruma
- 1 naranča (neprskana)
- 2 male žlice praška za pecivo
- prstohvat soli
- malo krušnih mrvica za posipavanje kalupa
- malo šećera u prahu

Priprema

1. Grožđice dobro operite pa ih zalijte s 10 žlica mlijeka i pustite da se namoče. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo. Namažite kalup za kuglof maslacem. Pripazite na to da dobro namažete sve rubove i udubljenja, a nakon toga kalup pospite krušnim mrvicama.
2. U posudu stavite maslac sobne temperature pa mu dodajte šećer i sol. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu, a u nju potom naribajte koru jedne naranče. Zatim u smjesu dodajte jedno po jedno jaje i dobro izmiksajte nakon svakog jajeta.
3. Umiješajte u smjesu mlijeko i rum. Zatim dodajte brašno pa opet promiješajte, a naposljetku u smjesu dodajte namočene grožđice. Ubacite u kalup i pecite oko 40 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva. Kada je pečen, kolač će se odvojiti od kalupa, a je li uistinu gotov, provjerite tako što ćete ga na nekoliko mjesta probosti čačkalicom. Ako je čačkalica nakon ubadanja čista i na njoj nema vlažnih ostataka smjese, kolač je gotov.
4. Pustite kuglof da se ohladi u kalupu, a zatim ga prebacite na tanjur za serviranje i pospite šećerom u prahu.

kuglof 2

vzaktualno.hr/zadovoljna.hr

Alenka Kučić 24864 Posts   0 Comments

Prethodna Vijest

Hrvači Vindije svladali Petrinju 6:4
Sport
2018-12-23

Sljedeća Vijest

Istok Rodeš: "Neću sada od ovog raditi nekakve spektakle"
Sport
2018-12-23
Izdvojeno
U godinu dana nestalo 4.000 poljoprivrednika – Varaždinska županija na vrhu negativne liste
Događanja
19. rujna 2025.
Jozica
Policija za vikend provodi još jednu akciju “Alkohol”
Događanja
19. rujna 2025.
Nikolina Pofuk Bajz
Obilježen Dan policije u Međimurju – policija dobila dron vrijedan 12 tisuća eura
Događanja
19. rujna 2025.
Jozica
Općina Trnovec Bartolovečki nastavlja ulagati u obrazovanje i mlade
Događanja
19. rujna 2025.
Nikolina Pofuk Bajz
Video & fotogalerija
Ovako se danas probudila Krapina – započela velika proslava 150 godina DVD-a Krapina
Fotogalerija
6. rujna 2025.
FOTOGALERIJA Kiša je prestala, špancireri stižu u Varaždin – ovako je bilo prvog dana na ulicama i trgovima grada
Fotogalerija
22. kolovoza 2025.
FOTOGALERIJA „Šminkanje” Varaždina uoči 27. Špancirfesta
Fotogalerija
19. kolovoza 2025.
Župan Stričak: Svima koji su sudjelovali u najvažnijoj bitci u povijesti hrvatskog naroda, u Oluji, veliko hvala!
Fotogalerija
4. kolovoza 2025.
Povodom 150 godina rudarstva u Starom Golubovcu, otvorena atraktivna izložba rudarskih predmeta
Fotogalerija
20. srpnja 2025.
Aktualno.hr - Čitaj, slušaj, gledaj!

© 2025 Vox media d.o.o. – za marketing i komunikaciju

Impressum
Uvjeti i pravila korištenja | Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka
Cjenik oglašavanja

  • Developed by Online-press ltd.

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje iskustvo na našoj web stranici. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u Uvjeti i pravila korištenja i Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.

Neophodni kolačići

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ukoliko onemogućite ovaj kolačić, mi nećemo moći spremiti vaše postavke. To znači da ćete prilikom svake posjete morati odobriti ili blokirati kolačiće.