Ako su vam dosadili uobičajeni prilozi (krumpir, riža, mlinci...), predlažemo da ukućane ili goste iznenadite drugačijim, vrlo ukusnim i zdravim prilogom koje sasvim dobro može funkcionirati i kao samostalno jelo.
Recept smo pronašli na stranici ReciPeci (na kojem možete pronači stotine ideja, odnosno recepata za glavna jela, priloge, slastice...) naše poznate blogerice, odlične kuharice Sandre Gašparić.
Gratinirano povrće, u ovom slučaju brokula s mrkvicom i krumpirom, jelo je koje možete pripremiti kao prilog nekom mesnom jelu, što će se pokazati dobrim odabirom ukoliko pripremate ručak za veće društvo, ili pak kao ukusno i lagano samostalno jelo ukoliko ste ljubitelji bezmesne hrane. A ukoliko imate klince koji s mukom ustima prinose bilo kakvo povrće, onda će ih povrće pripremljeno na ovakav način zasigurno nagovoriti da promijene mišljenje.
Potrebno
• 1 glavica brokule srednje veličine
• 4 mrkve
• 3 krumpira
Za bechamel:
• 100 g maslaca
• 100 g brašna
• 1l mlijeka
• 200 ml vrhnja za kuhanje
• 1 mali sirni namaz
• vegeta, sol, papar
I još: 60 g sira trapista
Priprema:
1. Brokulu natrgati na manje cvjetiće te ju kratko prokuhati u slanoj vodi. Dovoljno je 8-10 minuta kuhanja. Mrkvicu i krumpir narezati na kockice te također prokuhati (10-15 min, ovisi koje su veličine kockice povrća). Povrće ocijediti, pomiješati i rasporediti po dnu vatrostalne posude koju treba premazati tankim slojem maslaca.
2. Za bechamel umak otopiti u loncu maslac, odmah dodati brašno te uz miješanje pjenjačom ulijevati toplo mlijeko. Začiniti po želji i pustiti da prokuha. Kuhati 5 minuta, dodati vrhnje za kuhanje i sirni namaz, dobro promiješati pjenjačom i još kratko prokuhati. Trebali biste dobiti rjeđi umak koji se lijepo može izlijevati. S bechamelom je super to što se ništa neće dogoditi ako vam ispadne malo prerijedak, jer ionako njime prelijavate povrće koje će se zapeći te će se tom dodatnom termičkom obradom umak još malo zgusnuti
3. Bechamelom preliti povrće, naribati preko svega sir trapist i zapeći u pećnici 20 minuta na 180°C.
izvor: ReciPeci
vzaktualno.hr