Osim za vino, grožđe je odlično i za pravljenje ukusnog i zdravog soka. I osim što je crno grožđe ukusna i osvježavajuća namirnica u ljetnim mjesecima, sok tamnih bobica ima dobar učinak na krvne žile i kardiovaskularno zdravlje.
Konzumacija soka crnog grožđa poboljšava noćni pad tlaka, dok tjelesna težina, razina glukoze u krvi i inzulina nisu pogođeni. Ono može spriječiti zgrušavanje krvnih zrnaca, a samim time stvaranje krvnih ugrušaka i lošeg kolesterola. Crveno grožđe ima antibakterijska i antivirusna svojstva te je također izvrsno u borbi protiv raznih oblika karcinoma.
Baš zato sami kod kuće napravite ljubičasti sok s provjerenim sastojcima. Nazdravite jačem i življem organizmu!
Priprema:
1. Očistite svaku bobicu grožđda pa 2-3 šalice stavite u blender s vrlo malo vode (1/4 šalice cca).
2. Dobiveni gusti sok s ostacima kroz gazu izlijte u zdjelu i to ponavljajte dok ne procijedite svo grožđe.
3. Zdjelu stavite na laganu vatru i kad se sok krene zagrijavati, dodajte agavin sirup ili med.
4. Sok dovedite do kuhanja, maknite s vatre i stavite u hladnjak u staklenu bocu na hlađenje.
Sok možete poslužiti samog, razrijeđenog s malo vode ili pak zalediti u kalupima za led pa uvijek imat spremni osvježavajući napitak.
vzaktualno.hr/tvornicazdravehrane.com