U utorak jw u Termama Tuhelj održan osmi po redu Interslast, međunarodni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorska.
Ovogodišnja glavna tema bila je “Med u slastičarstvu“ pa su tako posjetitelji kongresa mogli kušati brojne kolače s medom, medenjake, paprenjake i medene pite. U sklopu programa prikazana je i izrada starinske medvene pite iz Podravine, tradicijski i izvorni medenjaci Hrvatskog Zagorja (koje su radile bake Zdenkica Ljubić, Mirica Sinković i Božica Lacković – pobjednice manifestacije Babičini Kolači), korčulanski klašun, šapice s medom, zadarski smokvenjaci, nigerijski puff-puff s medom (vrsta afričke slastice nalik fritulama), austrijski, uskrsni medeni kolači, starinski, tradicijski kolač s medom iz Homolja, izvorna, blagdanska, medena pita iz Srbije, razni zagorski i podravski kolači s medom, medenjaci i kolači s medom iz Varaždinske županije. Svi inozemni slastičari spravljali su i u radionicama koristili med hrvatskih pčelara, koji je bio korišten i u pripremanju natjecateljskih radova. U sklopu Interslasta održano je i predavanje na temu zaštite zagorskog bagremovog meda na nacionalnoj razini te o njegovoj superiornoj kvaliteti i svojstvima, o čemu je govorila Marina Krog – OPG Josip Krog.
I ove godine u natjecateljskom dijelu bilo je predstavnika s područja Krapinsko-zagorske županije. U kategoriji srednjih škola, nastupili su učenici Srednje škole Zabok i Srednje škole Pregrada. Ivana Karlovšek i Iva Burić iz SŠ Pregrada u kategoriji medenjaci i medene pite osvojile su 1. mjesto, a Ivona Vukić iz SŠ Zabok 2. mjesto. Ivana Čekolj iz Termi Jezerčica osvojila je u kategoriji Torte – seniori srebrnu medalju. U istoj kategoriji osvojila je i brončanu medalju od strane domaćih i inozemnih novinara te srebrnu medalju za Cromed u kategoriji seniori.
Na svečanom otvorenju Interslasta bila je zamjenica župana Jasna Petek, koja je istaknula kako Interslast pruža mogućnost da vidimo što sve ima novog u slastičarstvu, sladoledarstvu i konditorstvu, ali isto tako i da se prikaže što sve Zagorje ima.
– Moramo napomenuti da kao najbolja destinacija kontinentalnog turizma prošle godine, prepoznajemo i veliku važnost gastro ponude u području turizma. Mi smo županija koja u svojoj gastro ponudi jedina ima zaštićene mlince i zagorskog purana s oznakama zemljopisnog podrijetla, tu su zagorski štrukli kao desert koji također ima oznaku zemljopisnog podrijetla. Ovogodišnja tema na kongresu je med i upravo bagremov med zagorskih brega ima oznaku izvornosti na nacionalnoj razini, a očekujemo je i na europskoj razini. Tako da povezujemo našu tradiciju i baštinu sa suvremenim trendovima, ponosni smo što su naši hoteli, obrti i ugostiteljske škole na ovom kongresu, jer moramo znati da upravo educiranje i stjecanje znanja je jako važno za razvoj gastro turizma i turizma općenito – naglasila je zamjenica župana Petek.
Direktor Interslasta Stjepan Odobašić osvrnuo se na ovogodišnju temu, Med u slastičarstvu.
– Na području Europske unije, 30 posto količine meda je sumnjive kvalitete, zato se treba boriti da u hrvatskim slastičarnicama bude hrvatski med i bit ću jako sretan ako dođem u neku slastičarnicu i vidim da su kolači spravljani od hrvatskog meda. Svake godine predstavljamo domaće slastičarsko i inozemno “blago“. Ove godine imamo nekoliko zemalja, između ostalog iz Beograda nam je došla slastičarka iz slastičarnice tenisača Novaka Đokovića. Ona je vrhunska slastičarka i pokazat će kolače s medom iz istočne Srbije, zatim je tu Nigerija, jest ćemo njihove fritule s medom, tu je Austrija i njihovi uskršnji kolači s medom, Slovenija će prikazati slovensku poticu, koju su prošle godine zaštitili na području Europske unije, dok iz Krapinsko-zagorske županije imamo “njegovo veličanstvo“ medenjak. Ove godine imamo 300 sudionika iz cijele Hrvatske, od Osijeka do Dubrovnika a izrazito mi je drago što je došlo puno otočana, koji su prvi puta ovdje i oduševljeni su svime. Prezentirano je oko 200 vrsta kolača, a za natjecanje se prijavilo 95 ekipa, a natječu se medenim tortama, medenjacima i medenim pitama – rekao je Odobašić.
– Slastičarstvo je jedna velika umjetnost koja se dijeli na pet grana. Jako je važno baviti se i tradicijskim kolačima, njegovati ih i raditi te prenositi mlađim generacijama. Moram dodati kako nam nedostaje i mladih slastičara, moramo usmjeriti mlade ljude kako bi odabrali i ovo zvanje, koje je izuzetno lijepo, ali i teško – pojasnila je predsjednica Saveza slastičara Hrvatske Dragica Lukin.
Predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni rekao je kako je važno sačuvati tradicijska jela i namirnice, u ovom slučaju slastice.
– Moramo biti ponosni na njih jer su to vrijednosti koje premalo prezentiramo prema gostima koji dolaze u Hrvatsku – rekao je Crleni.
– Zagorje, Bajka na dlanu nije regija samo termalnih izvora i prirodnih ljepota, nego i gastro destinacija, koja ima zaštićene proizvode na nacionalnoj razini, a uskoro ćemo i na europskoj razini imati zaštićeno glavno jelo, prilog i desert. Veselimo se da se ovakva događanja odvijaju kod nas i što posjetitelji imaju prilike kušati delicije iz Krapinsko-zagorske županije, ali i ostatka Hrvatske. Ove godine tema je med, koji je odlična, zdrava namirnica. Naš zagorski bagremov med je vrhunske kvalitete i zaslužuje visoko mjesto u gastronomiji – rekla je Tanja Ivek iz Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije.
Predsjednik Obrtničke komore KZŽ Davor Pleško pojasnio je kako je ovaj kongres jako važan za zagorske obrtnike koji se bave slastičarstvom.
– Interslast im pomaže kako bi vidjeli neke nove tehnologije i svjetske trendove te kako bi turističku ponudu županije približili svjetskim trendovima, ali tu ne smiju zaboraviti na naše tradicijske kolače, koje su proizvodile naše mame i bake i njih bi svakako trebali imati u ponudi. To je prilika da se povežu i slastičari i proizvođači meda, jer tu postoji velika mogućnost suradnje – rekao je Pleško.
vzaktualno.hr / www.kzz.hr