Slasna kriška pite jako dobro se uklapa u jesensku idilu. Najomiljenija verzija svakako je ona od bundeve. Punoća okusa i kremasta tekstura čini je toliko omiljenom pa je uživanje u finim kriškama pite od bundeve postala toliko draga sezonska navika. Ukoliko je pripremaš u svom domu onda ti je poznat očaravajući i topli miris koji se širi iz pećnice i cijeli prostor pretvara u mirisni laboratorij slatkastih aroma. Ako si mislila da je bundeva namirnica stvorena isključivo za slana jela, nisi u pravu – još je bolja za slastice, u što će te uvjeriti ovaj zanimljiv i sočan jesenski desert. Recept smo „posudili” od portala 24 sata.
Sastojci:
250 gr brašna, 50 gr šećera, 1/2 mala žličica soli ,125 gr maslaca, 1 jaje, 2 velike žlice mlijeka
Krema:
500 ml mlijeka, 500 gr bundeve, 200 gr šećera, 2 jaja, 1 mala žličica cimeta.
Priprema:
1. Obloži kalup papirom za pečenje. Promiješaj brašno, sol i šećer. Zatim dodaj na kockice isjeckan hladni maslac i izmiješaj ovu smjesu sa prstima, dok tijesto ne bude nalik krupnim mrvicama. Zatim dodaj jaje i mlijeko i brzo zamijesi loptu od tijesta. ( Ne mijesi predugo, inače tijesto neće biti prhko). Zamotaj tijesto u plastičnu foliju i ostavi ga pola sata u frižideru.
2. Isjeckaj bundeve za kremu na male kockice i stavi u jednu veliku posudu, zajedno sa mlijekom. Dodaj šećer i začine te stavi kremu da se kuha na laganoj vatri, dok bundeva ne omekša ( oko 15 min) te miješaj da bundeva ne zagori. Kada je omekšala, izmiksaj je sa štapnim mikserom. Ostavi kremu da se ohladi i zatim dodaj umućena jaja.
3. Zagrij pećnicu na 180 C. Izvadi tijesto iz frižidera i istanji ga i položi u kalup. Izbockaj dno vilicom i stavi tijesto deset minuta u zamrzivač. Izvadi tijesto iz zamrzivača i poklopi ga folijom i peci ga zatim još jednom deset minuta.
4. Izvadi pečeno tijesto i smanji pećnicu na 160 C. Ulij kremu u tijesto i peci sve zajedno pola sata. Ostavi kolač da se ohladi prije serviranja.
vzaktualno.hr/24sata.hr