Volite mak? Onda ćete obožavati ove mekane rolice od dizanog tijesta... Iskoriste ovaj mali pad temperatura za pripremu odličnih pužića od dizanog tijesta i maka. Osim što su fotogenični, osobito u presjeku, zaista su mekani i ukusni, piše Nešto slatko by Katarina za Miss7 gastro.
Imajte na umu da u nadjev možete ubaciti i vaniliju ili pak grožđice natopljene rumom. U slast!
Sastojci:
600 g brašna mekog
1 prašak za pecivo
1 žličica soli
3 žlice rastopljene svinjske masti (prohlađene)
200 g kiselog vrhnja
2 dcl toplog mlijeka
1 svježi kvasac
5 žlica šećera
Nadjev:
300 g maka
4 žlice šećera
malo vrućeg mlijeka
Priprema:
Brašno, prašak za pecivo i sol stavite u zdjelu. U sredini brašna napravite udubinu i u nju stavite šećer,kvasac i prelijte s toplim mlijekom. Pustite da kvasac odradi svoje (15 min). Dodajte ostale sastojke i zamijesite tijesto. Tijesto prekrite krpom i ostavite da udvostruči volumen, otprilike 45 minuta. Tijesto kratko premijesite i razvaljajte u pravokutnik, s tim da vam debljina tijesta bude max 3/4 cm (prst) .
Na tijesto namažete mješavinu maka, šećera i malo vrućeg mlijeka pa zarolajte u štrucu. Nožem režite šnitice veličine 5 cm i stavljajte ih u pleh za muffine tako da se motani dio s makom vidi. Ponovno ostavite pola sata da se pecivo diže.
Pecite pužiće na 180 stupnjeva dok ne dobiju zlatnu boju. U slast!
vzaktualno.hr/gastro.24sata.hr