Mesne okruglice su za mnoge omiljeno jesensko jelo, a obožavaju ih i djeca. Punog okusa, hranjive i sočne, u mnogim su obiteljima redovito na meniju, a sjajna je stvar to da se odlično slažu i s različitim prilozima, poput riže, jela od povrća, tjestenine, krumpira...
Uz pomoć tportala, donosimo vam recept „najbolje mesne okruglice ikad”.
Sastojci za mesne okruglice:
250 grama mljevene svinjetine
250 grama mljevene govedine
1 veliko jaje
2 žlice svježe naribanog parmezana
1 češanj češnjaka
1 žličica suhog origana
3 žlice griza ili prezli
crni papar
1 žličica soli
Za umak od rajčice:
1 glavica luka
2 češnja češnjaka
1 žličica suhog origana
1 žlica neslanog maslaca
1 žlica maslinovog ulja (ne ekstra djevičanskog)
700 grama pelata od rajčice
1 prstohvat šećera
sol
papar
100 ml punomasnog mlijeka
Priprema:
Stavite meso i ostale sastojke u veliku posudu, a zatim sve pomiješajte da se sjedini prije oblikovanja u male kuglice. Zatim stavite okruglice na lim za pečenje ili pladanj koji ste obložili prozirnom folijom i stavite u hladnjak dok ne završite s pripremom umaka.
Luk, češnjak i origano isjeckajte u blenderu. Zagrijte maslac i ulje u dubokoj, širokoj tavi, a zatim stavite smjesu od luka i češnjaka i kuhajte na laganoj do srednje jakoj vatri oko 10 minuta. Smjesa treba postati mekana, ne treba se skuhati do kraja. Dodajte pelate od rajčice koje ste prethodno nasjeckali, a zatim stavite vodu (oko 300-350 ml).
Dodajte to u tavu s prstohvatom šećera i malo soli i papra te kuhajte oko 10 minuta. Umak od rajčice u ovoj će se fazi činiti rijetkim, ali ne brinite jer će se kasnije zgusnuti. Zatim umiješajte mlijeko, a nakon toga dodajte jednu po jednu mesne okruglice. Ne miješajte ih dok prilikom kuhanja ne dobiju lijepu smeđu boju kako ih ne biste smrvili. Sve kuhajte oko 20 minuta, s poklopcem koji samo djelomično prekriva tavu.
Na kraju probajte jer će možda trebati dodati još soli ili papra. Poslužite s prethodno skuhanom tjesteninom (najbolji odabir su tagliatelle). I dobar tek!
foto: ilustracija
vzaktualno.hr/tportal