Nijemci imaju Einbrennsuppe, a Hrvati ajnpren ili prežganu juhu. Riječ je o jelu na žlicu napravljenom od jednake količine prženog brašna i masnoće koja se razrjeđuje s nešto vode te oplemenjuje sa začinima poput lovorova lista i mljevene paprike.
Kada se juhi željela dati dodatna dubina okusa, u njoj bi se skuhalo razmućkano jaje.
U osamdesetim godinama prošlog stoljeća ovim su se jelom u Hrvatskoj, a posebno u sjeverozapadnom dijelu zemlje liječile probavne smetnje poput pokvarenog želuca ili proljeva. Drugi su pak juhu koristili kao sredstvo za suzbijanje mamurluka.
Iako je priprema vrlo jednostavna, a sastojci iznimno pristupačni, danas je ovo uglavnom zaboravljeno jelo koje se rijetko kada radi.
Sastojci za prežganu juhu:
30 grama brašna
30 grama svinjske masti ili 30 ml ulja
1 litra vode
1 čajna žličica mljevene paprike
½ čajne žličice kima
1 lovorov list
sol i papar po želji
jaje po želji
Priprema:
1. U loncu zagrijte masnoću pa dodajte brašno. Pržite brašno uz stalno miješanje dok ne dobije zlatnosmeđu boju.
2. U lonac postupno dodajte vodu uz stalno miješanje dok ne izgladite sve grudice.
3. Ubacite u lonac lovorov list.
4. Začinite juhu mljevenom paprikom, kimom, solju i paprom.
5. Sve zajedno kuhajte 15-ak minuta.
6. Pred kraj kuhanja u juhu dodajte razmućeno jaje.
7. Prežganu juhu poslužite s preprženim kruhom.
foto: pixabay
vzaktualno.hr/punkufer.hr