Uskoro bi trebala biti donesena odluka o popuštanju postojećih mjera gdje je između ostalog najavljeno kako će restorani moći raditi normalno, dok će u kafićima i dalje raditi samo terase. Kako piše N1, epidemiologinja Sanja Kurečić Filipović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dala je odgovor na to pitanje.
Sanja Kurečić Filipović za N1 je komentirala razliku između kafića i restorana te žalbu ugostitelja kako bi takva odluka diskriminirala dio ugostitelja, odnosno vlasnike kafića.
-Razlika ne treba biti previše stručna u smislu da pokušamo razumjeti ponašanje ljudi u kafićima odnosno u nekakvim zatvorenom objektima gdje ljudi sjede za stolom, mirno konzumiraju hranu i piće od nekakvog drugačijeg objekta gdje dolazi do većeg grupiranja ljudi, miješanja ljudi, točenja alkohola, konzumiranja alkohola, dolazi do većeg opuštanja ljudi tako da ne možemo govoriti o identičnim objektima što se tiče rizika – rekla je Kurečić Filipović, dodavši da je plan da se kafićima radno vrijeme produlji na 23 sata, umjesto dosadašnjih 22.
vzaktualno.hr / N1