17. dani zelja i bregofske pite održali su se u nedjelju, u Koprivničkim Bregima, mjestu poznatom po proizvodnji zelja. Bogat cjelodnevni program započeo je još u prijepodnevnim satima s povorkom kroz selo, gdje su žene u narodnim nošnjama na starinskim traktorima prikazale život i rad na selu s plodovima jeseni.
Tijekom dana, posjetitelji su mogli vidjeti i starinski način kiseljenja zelja, natjecanje u kuhanju sekeli gulaša, biranje najljepše zeljarice, vaganje najteže glavice zelja…
No, mnogi su sa zanimanjem rado pogledali i prezentaciju načina kako se priprema nadaleko poznata bregovska pita, koja je prije dvije godine, zbog jedinstvenosti postala nematerijalno kulturno dobro Hrvatske. Bregovska pita spravlja se od domaćeg razvučenog tijesta, jabuka, grožđica i oraha te domaće gušće masti, a pekla se za veće blagdane – Božić, Uskrs, svatove, prošćenje…
Zbog bregovske pite mnogi su došli u Koprivničke Brege i iz udaljenijih krajeva, samo da kušaju ovaj specijalitet podravske kuhinje.
www.vzaktualno.hr/Jasna Zagorelec