Učenici Mateja Tomašković i Marin Sambolek iz Gospodarske škole Varaždin pobjednici su 9. Kamelija kupa u kategoriji kuhara, a najbolja mlada slastičarka je Ana-Marija Dorotić iz Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole u Samoboru. Mateji i Marinu mentorica je bila Nevenka Bosilj, a Ana-Mariju je za natjecanje pripremao Josip Grdanjski.
Kamelija kup, koji se održava u sklopu Dana hrvatskog kulinarstva u Umagu, natjecanje je učenika srednjih strukovnih škola za zanimanja kuhar i slastičar, a od prošle godine učenici se natječu u dvije kategorije – kuharskoj i slastičarskoj.

Učenici kuhari imali su zadatak pripremiti meni od tri slijeda sa zadanim namirnicama. Hladno predjelo radili su od pilećeg filea, delikates šunke, mrkve, jaja i vrhnja za šlag, glavno jelo od svinjskog filea, vegete, gljiva i tjestenine dok su za desert morali iskoristiti mandarine, čokoladu i šlag.
Slastičari su morali pokazati umijeće u izradi svečane torte koristeći čokoladu za kuhanje, gustin i sir mascarpone.
U kategoriji kuhara, drugo mjesto pripalo je Filipu Bačanu i Valeriji Š krlec iz Srednje škole Ivan Seljanec iz Križevaca, a na treće mjesto plasirale su se učenice Srednje strukovne škole Vinkovci, Ana-Marija Stanković i Estera Marić.
U kategoriji slastičara drugo i treće mjesto osvojile su Martina Alilović iz Srednje strukovne škole Vinkovci, odnosno Antonija Benčić iz Gospodarske škole Instituto professionale iz Buja.
Dani hrvatskog kulinarstva trajat će do srijede, a tad će Hrvatska dobiti i slastičarskog i kuharskog prvaka države.