U ovo predbožićno vrijeme kad se priprema niz raznih slastica, često se događa da nam ostane višak bjelanjaka. U tom slučaju svakako preporučujem da napravite fine puslice ili poljupce (meringue) , jedan od omiljenih blagdanskih kolačića.
Glavni sastojci puslica su bjelanjci i šećer, a zbog svojeg lijepog bijelog izgleda, te lagane i prhke strukture iznimno su omiljene. S vama ćemo podijeliti recept objavljen na Receptturi.
Sastojci
6 bjelanjaka
375 g šećera
2 žlice alkoholnog octa
aroma limuna
Upute za pripremu
U posudu za miksanje sipati bjelanjke te ih miješati mikserom.
Kada se počeo stvarati snijeg od bjelanjaka, postupno u bjelanjke dodavati šećer u više puta (po nekoliko žlica) i nakon svakog dodavanja treba se umutiti u čvrsti snijeg.
Na kraju u smjesu dodati aromu limuna i ocat, te sve mutiti mikserom 5 minuta da se dobije čvrsta smjesa.
Pripremiti vrećicu za ukrašavanje sa željenim metalnim nastavkom.
Papir za pečenje pričvrstite na posudu za pečenje laganim nanošenjem smjese za puslice na četiri kuta.
Vrećicu napuniti smjesom te istiskivati željene oblike puslica na papir.
Puslice se suše u zagrijanoj pećnici na 120 stupnjeva 50 do 60 minuta (ovisno o pećnici).
Puslice će se odlično uklopiti s ostalim blagdanskim kolačićima na stolu, a ako želite možete ih i obojati prehrambenim ili još bolje prirodnim bojama za malo drugačiji izgled. Također možete u njih staviti orah čime će dobiti malo drugačiji i bogatiji okus, te ih pripremiti baš na onaj način kako se često rade u mnogim našim krajevima.
screenshot/recepttura
vzaktualno.hr/recepttura