U potrazi ste za novim receptom? Savjetujemo vam da isprobate ovaj koji smo pronašli za vas zahvaljujući Facebook stranici Visit Zagorje.
Mnogi kažu da su kolači njihove babice ilitiga babičini kolači uvijek bili najbolji, a evo vam prilike da i vi napravite nešto po starinskoj recepturi. Napravite medenu tortu i zasladite dan sebi i svojoj obitelji i prijateljima!
MEDENA TORTA (Đurđica Pilarić)
Sastojci
Tijesto
45 dag brašna
5 žlica meda
3 žlice mlijeka
1 žličica soda bikarbone
1 cijelo jaje
1 vanilin šećer
15 dag šećera
1 žlica ulja
Krema
½ l mlijeka
4 žlica bijelog griza
20 dag maslaca
20 dag šećera
malo ruma
limunova korica
Nadjev od oraha
3 dl oraha prelivenih kipućom vodom
10 dag šećera
Priprema
Sve sastojke za tijesto miješati na pari dok se ne spoje.
Tijesto razdijeliti na 4 dijela, svaki dio razvaljati u krug i peći jedno po jedno oko 15 minuta na 150 °C.
Sastojke za kremu kuhati dok se smjesa ne zgusne, u ohlađenu smjesu dodati 20 dag maslaca, 20 dag šećera, malo ruma, limunovu koricu i vanilin šećer.
Slaganje: prva kora – bijela krema – druga kora – premaz pekmezom i nadjev od oraha – treća kora – bijela krema – četvrta kora – glazura po želji.
foto: pixabay
vzaktualno.hr/fb-visit zagorje/babicinikolaci.com