Aktualno.hr - Čitaj, slušaj, gledaj!
  • Naslovna
  • Politika
  • Gospodarstvo
  • Sport
  • Događanja
  • Crna kronika
  • Hrvatska i svijet
  • PR članak
  • Lifestyle
  • Video
  • Arhiva
  • Home
  • Lifestyle
  • Krafne o kojima bruji internet – Donosimo detaljan recept uz koji su šanse za greške minimalne, a uživancija maksimalna!

Krafne o kojima bruji internet – Donosimo detaljan recept uz koji su šanse za greške minimalne, a uživancija maksimalna!

Lifestyle
27. veljače 2022.
andra
886
Share
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Janja Benić s bloga Janjolinka pripremila je vrlo vjerojatno najdetaljniji recept za krafne kojima je osvojila Instagram. Priprema traje nešto duže, ali sudeći prema reakcijama na društvenim mrežama, itekako se isplati, donosi slatkopedija.hr

Sastojci
(za 18 krafni po 50 g – nešto manje nego klasične)
  • 510 g brašna*
  • 9 g soli
  • korica jednog limuna
  • 120 g vode
  • 15 g svježeg kvasca
  • 45 g šećera
  • 150 g jaja (3 jaja srednje veličine)
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žličica ruma (moj dodatak; nikako nemojte dodati više od toga jer vam će smjesa biti previše tekuća za količinu brašna koju imate)
  • 120 g maslaca sobne temperature
Krema s vanilijom
  • 6 žumanjaka
  • 125 g šećera
  • 60 g brašna
  • 500 g mlijeka
  • 1 mahuna vanilije ili 1 žličica ekstrakta od vanilije
  • 125 g vrhnja za šlag
Čokoladna krema
  • 6 žumanjaka
  • 125 g šećera
  • 80 g glatkog brašna
  • 500 ml punomasnog mlijeka
  • 150 g mliječne čokolade (ili čokolade za kuhanje)
  • 1 mahuna vanilije ili 1 žličica ekstrakta od vanilije
  • 120 ml vrhnja za šlag
Priprema
Krafne

1. Prosijte brašno.

U brašno dodajte sol i koricu limuna.

Važno – ne stavljajte sol zajedno s kvascem jer kvasac neće aktivirati ako dođe u doticaj sa soli.

U zasebnu zdjelu stavite mlaku vodu, svježi kvasac i šećer pa promiješajte prstima da se kvasac rastopi i pustite nekoliko minuta da aktivira.

Izvažite jaja i pomiješajte ih s vodom u kojoj su kvasac i šećer pa tome svemu dodajte ekstrakt vanilije i rum.

2. Uključite mikser na nižu brzinu i ulijevajte tekuće sastojke u posudu s brašnom. Koristite kuku za miješanje tijesta.

Neka mikser radi otprilike 5 minuta ili dok se ne formira smjesa u kuglu.

Pripremite si maslac i postepeno ubacujte po ¼ maslaca.

Neka se maslac cijeli inkorporira u tijesto.

Bitno je da se tijesto ne lijepi za rub posude. Možete ga čak izvaditi iz miksera i staviti na radnu plohu i napraviti nekoliko puta slap and fold.

Jako je bitno da ne dodajete više brašna iako vam se tijesto čini mljecasto i ljepljivo. Samo mu treba vremena da se gluten dobro razradi. Možda će trebati i pola sata da dođe do toga, ali samo strpljivo, nemojte žuriti.

Kad vam se tijesto više ne lijepi po podlozi i kada postane elastično i glatko znači da je gotovo.

Pripremite si posudu koju ćete lagano pobrašniti i u to stavite tijesto.

Posudu pokrijte odgovarajućim poklopcem ili prozirnom folijom.

3. Ostavite tijesto neka se diže na toplom 2 – 3 sata (ovisno o temperaturi).

Ako imate opciju da upalite svjetlo u pećnici tada možete tijesto staviti u pećnicu da se diže.

vzaktualno.hr/slatkopedija.hr

andra 3652 Posts   0 Comments

Prethodna Vijest

otpad
OPĆINA JESENJE Savjetovanje o sakupljanju komunalnog otpada
Gospodarstvo
2022-02-27

Sljedeća Vijest

KAO U FILMU Neprijavljeni Slovenac s paketima droge i potvrdama o cijepljenju bježao policiji!
Crna kronika
2022-02-27
Izdvojeno
Klečavci mole na trgu u Zagrebu – danas nema prosvjednika
Hrvatska i svijet
5. srpnja 2025.
Ivana
Ivanec: Povećavaju se potpore za prvašiće na 200 eura
Događanja
5. srpnja 2025.
Nikolina Pofuk Bajz
Gužve na cestama: Na A2, kod Trakošćana kolona pet kilometra, na A1 prometna nesreća i vozi se usporeno
Hrvatska i svijet
5. srpnja 2025.
Ivana
Veliko priznanje! Varaždinska glumica Ljiljana Bogojević proglašena nacionalnom prvakinjom drame
Događanja
5. srpnja 2025.
Nikolina Pofuk Bajz
Video & fotogalerija
Antunovo v Marofu: Tradicija, glazba i zabava ispunili gradske ulice i u nedjelju, ali brojnih sadržaja ima još!
Fotogalerija
17. lipnja 2025.
Povijest Krapine na malo drugačiji način…..
Fotogalerija
8. lipnja 2025.
FOTOGALERIJA Počela Maturantika: Stotine veselih maturanata prošetale Varaždinom
Fotogalerija
21. svibnja 2025.
FOTOGALERIJA Na Uskrsni ponedjeljak, dječje veselje ispunilo Park Velika graba u Sračincu
Fotogalerija
22. travnja 2025.
U Zaboku je svečano otvoren onkološki centar UPMC-a vrijedan 20 milijuna dolara
Fotogalerija
26. ožujka 2025.
Aktualno.hr - Čitaj, slušaj, gledaj!

© 2025 Vox media d.o.o. – za marketing i komunikaciju

Impressum
Uvjeti i pravila korištenja | Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka
Cjenik oglašavanja

  • Developed by Online-press ltd.

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje iskustvo na našoj web stranici. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u Uvjeti i pravila korištenja i Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.

Neophodni kolačići

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ukoliko onemogućite ovaj kolačić, mi nećemo moći spremiti vaše postavke. To znači da ćete prilikom svake posjete morati odobriti ili blokirati kolačiće.