Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, večeraj kao prosjak, dobro je poznata poslovica. No, koje namirnice su najbolje za doručak?
Kvalitetan doručak, smatraju pojedini nutricionisti, najčešće se sastoji od ugljikohidrata. Ipak, ako ste od onih koji izbjegavaju ugljikohidrate, doručak mogu činiti i kvalitetne masnoće (sjemenke i orašasti plodovi), a snagu i energiju dobit ćete i iz danas sve popularnijih smoothija ili šejkova.
Ugljikohidrati su izvrsni za podizanje energije, posebice ako se prakticira jutarnji trening. No, treba imati na umu da valja izbjegavati bijelo brašno, bijeli šećer i gazirane sokove, upozoravaju nutricionisti. Te 'opasne' namirnice za organizam, koje se sporo razgrađuju, mogu zamijeniti primjerice integralni kruh, cjelovite žitarice i slično. Žitarice i proizvodi od žitarica važan su izvor energije za ljudski organizam, a svakako ih je dobro uzimati najmanje kroz 3 obroka dnevno, donosi portal žena.hr.
Razvoju i aktivaciji mentalnih sposobnosti za naše svakodnevne obaveze doprinijet će i unos općenito svih vrsta sjemenki koje poboljšavaju mentalne i reproduktivne funkcije kao što su suncokretove i lanene sjemenke i sjemenke bundeve, te orašasti plodovi kao što su lješnjak, orah, kesten, bademi, kikiriki, pistacija – oni su ne samo bogati za srce i krvožilni sustav omega 3 kiselinama, vitaminima i mineralima, nego su i s obzirom na kaloričnost, dobar izvor energije. Pomažu jačanju kože, kose i noktiju, te jačanju memorije i koncentracije.
Sadržaj minerala, posebice kalcija i željeza u suhom voću je veći nego u svježem, pa je stoga dobro uzimati suhe grožđice. Od svog svježeg voća, grožđe je najbogatije ugljikohidratima, tako da kroz njega možemo dobiti znatnu količinu energije. Uz to, dodatno možete poboljšati razinu hemoglobina u krvi, tako da namočite preko noći 5 grožđica crnog grožđa i 5 badema, i ujutro pojedite.
www.vzaktualno.hr