Bez kuhanih jaja teško je zamisliti uskrsni blagdanski stol. Ako vam je dosadilo jesti ih sa šunkom i kruhom, ne brinite.
U kuhinjama Italije, Filipina, Indije i Poljske Dnevnik.hr je pronašao ideje kako na novi i zanimljivi način potrošiti tvrdo kuhana jaja.
Evo 5 ideja koje prenosi Dnevnik.hr:
Torta Pasqualina je talijanska slana torta od blitve, ricotte i kuhanih jaja. Vjeruje se da su prvu pasqualinu napravili u Liguriji na sjeveru Italije u 14. stoljeću kada se kuhalo od vrlo skromnih namirnica. S obzirom da običan puk u ono doba nije imao pristup velikim količinama mesa, niti pšenice – smislili su zasitnu alternativu od dostupnih sastojaka.
Kwek-kwek je vrlo popularni filipinski street food. To su tvrdo kuhana prepeličja jaja u laganom tijestu, pržena u dubokom ulju i poslužena sa slatko-kiselim umakom.
Nakon večeri u kojoj se popila koja čašica previše Poljaci posežu za za žurekom. Riječ je o gustoj juhi od fermentiranog raženog brašna s dodatkom krumpira, kobasica i kuhanih jaja koja se priprema večer prije, a potom podgrijava po potrebi.
Curry se može napraviti i od cjenovno povoljnih namirnica poput luka i kuhanih jaja koje većina ima u svojem hladnjaku i smočnici. Svaka indijska država (i kućanstvo) ima svoj recept za curry od kuhanih jaja. Imamo i mi jedan tako dobar, a jednostavan.
Mnogi korizmeni post u Italiji prekidaju upravo s pizzom, odnosno s pizzom Chiena. Riječ je jelu sličnijoj slanoj piti nego pizzi, a koja se nadjeva stvarima koje su u postu bile zabranjene – od svinjske masti koja se stavlja u tijesto do obilnih količina sira, jaja, salame i pršuta.
Foto: ilustracija
vzaktualno.hr/punkufer.dnevnik.hr