Ususret zimskim radostima lijepo je podsjetiti se nekih tradicionalnih specijaliteta. Riječ je o germknedli, austrijskoj slastici napravljenoj od dizanog tijesta koje se puni džemom ili nekim drugim namazom te kuha na pari.Germknedla jedan je i od omiljenih zalogaja austrijskih skijališta.
Evo i slasnog recepta koj donosi punkufer.dnevnik.hr.
Sastojci za germknedle:
- 500 g bijelog brašna
- 7 g instant kvasca
- 1 čajna žličica soli
- 65 g šećera
- 70 g otopljenog maslaca
- 250 ml punomasnog mlijeka
- 1 jaje
- 1 žumanjak
- 1 jaje
- ½ čajne žličice ekstrakta vanilije
Sastojci za nadjev:
- 10 žličica Nutelle
Priprema germknedli:
- Pomiješajte suhe sastojke (brašno, kvasac, sol i šećer) s mokrima (maslac, mlijeko, jaje, dodatni žumanjak i ekstrakt vanilije) pa ih mijesite oko deset minuta. Trebali biste dobiti mekano i glatko tijesto koje nije ni preljepljivo ni presuho.
- Stavite tijesto u plastičnu posudu, prekrijte ga krpom i pustite da se diže sat ili dva, dok se ne udvostruči njegov volumen. Što je prostorija toplija, to će se tijesto brže dići.
- Lagano pobrašnite podlogu na kojoj ćete razvući tijesto. Tijesto razvucite u oblik kobasice te podijelite na deset jednakih komada.
- Svaki komadić tijesta izravnajte, u sredinu stavite žličicu Nutelle, prekrijte drugu polovicu tijesta preko nadjeva i lagano utisnite rubove. Na isti način napravite sveukupno 10 germknedli.
- Napravljene germknedle lagano pobrašnite, prekrijte krpom i pustite da se dižu još 30 do 60 minuta.
- Svaku germnedlu trebalo bi kuhati 15 minuta na pari. Ako nemate aparat za kuhanje na pari, zagrijte veliki lonac vode, preko njega stavite pamučnu bijelu krpu (bez ikakvih bojila) i zavežite krajeve da bude stabilna. Na krpu stavite knedle, pa ih prekrijte poklopcem ili drugim loncem, da vam ne pobjegne sva para.
- Preko vrućih germknedli prelijte rastopljeni maslac u koji ste dodali nešto cimeta i šećera. Dobar tek!
FOTO: Ilustracija
vzaktualno.hr/punkufer.dnevnik.hr