Jedan od onih deserta koji budi sjećanje na djetinjstvo svakako su žličnjaci ili šnenokle. Riječ je o tradicionalnom hrvatskom desertu austrijskog podrijetla, koji se često znao naći na jelovniku naših baka.
A sve što vam je potrebno za pripremu ove ukusne slastice su jaja i mlijeko. Priprema traje oko pola sata.
Sastojci:
1 l mlijeka
5 bjelanjaka
5 žumanjaka
100 g šećera
1 žličica brašna
1 paketić vanilin šećera
Priprema započinje odvajanjem bjelanjaka od žumanjaka. Bjelanjke je potom potrebno mikserom istući u čvrsti snijeg.
U mlijeko se stave šećer i vanilin šećer, a nakon što mlijeko zakipi u njemu se ukuhava snijeg od bjelanjaka. Svaki žličnjak potrebno je kuhati otprilike po minutu sa svake strane.
Pjenjačom je potom potrebno istući žumanjke i brašno. U tako dobivenu smjesu ulijeva se mlijeko koje je ostalo od kuhanja žličnjaka, istovremeno neprestano miješajući. Lonac se potom vraća na vatru i kuha dok ne zakipi. Čitavo to vrijeme potrebno je miješati pjenjačom tako dugo dok se krema ne zgusne.
Dobivenom kremom preliju se žličnjaci i ostave se da se ohlade.
Neka vam je uslast!
Foto: recepti.index.hr
vzaktualno.hr/recepti.index.hr