Zlevanka je tradicionalno Međimursko jelo, a karakteristična je i za sve krajeve sjevernog hrvatskog podneblja pa se tako shodno tome u različitim krajevima različito zove: zlevka, zljevka…
Zlevanka je odlična kombinacija za večeru, ili kao jednostavni desert kada ne znate što slatko ispeći, a recept smo „posudili” na stranici Recipeci.com, na čemu zahvaljujemo nadaleko poznatoj i priznatoj kuharici Sandri Gašparić.
POTREBNO:
3 jaja
100 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
140 g glatkog brašna
200 ml jogurta
100 ml mlijeka
I još: 180 g kiselog vrhnja za premaz zlevanke prije pečenja + 5-6 žlica suncokretovog ulja
I još: po želji nekoliko žlica kristal šećera za posip zlevanke nakon pečenja
PRIPREMA:
Miksati jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati potom jogurt i mlijeko.
Tada postepeno umutiti i brašno.
Zlevanka se izlijeva u lim za pečenje koji prethodno treba namastiti i pobrašniti. Lim ze pečenje koji ja koristim u ovom receptu je 36x20cm.
Po vrhu izlivene smjese rasporediti u hrpicama kiselo vrhnje, pa ga žlicom malo razvući po površini. Na kraju sve pokapati uljem.
Peći zlevanku u pećnici zagrijanoj na 180*C 20-25 minuta.
Pečenu zlevanku posipati kristal šećerom i poslužiti.
I za kraj: Zlevanka je najbolja dok je topla, ali dobro će poslužiti i kao hladan međuobrok. Umjesto sira, možete od gore rasporediti i npr. naribanu jednu jabuku ili višnje iz kompota. Bit će jednako ukusna, poručuje Sandra Gašparić.
vzaktualno.hr/recipeci.com