Portokalopita tradicionalna je grčka slastica, u osnovi pita s narančama koja se radi na jedinstven i zanimljiv način. Naime, tanke kore za savijače se najprije dobro posuše, zatim izmrve, a tek potom se miješaju s ostalim sastojcima.
-Ono što je super kod ovog recepta je to što se sve može pripremiti u blenderu! Jednostavno, brzo i jaaaako ukusno – napisala je na svojoj stranici Reci peci popularna i omiljena majstorica u kuhinji Sandra Gašparić.
POTREBNO:
Za šećerni sirup:
5 naranči
500 g šećera
voda (doliti onoliko vode k iscijeđenom soku od naranči tako da zajedno bude 800 ml)
Za smjesu pite:
450 g tankih kora savijače
4 jaja
3 naranče
200 g grčkog jogurta
200 ml ulja
100 ml mlijeka
150 g šećera
2 vanilin šećera
1/2 vrećice praška za pecivo
PRIPREMA:
Najprije skuhati sirup za zaljevanje pečene pite. Iscijediti 4 naranče i izliti iscijeđeni sok u mjernu posudu. Sada u tu posudu doliti vode toliko da sve skupa bude 800 ml. Izliti sve u posudu za kuhanje, dodati šećer. Preostalu naranču narezati na kriške i dodati u lonac.
Pustiti da zakuha. Neka sirup vrije 15-tak minuta. Tada ga isključiti i staviti na stranu da se hladi.
Tanke kore savijati u lepezu, izgužvajte ih i tako izgužvane stavljati jednu do druge u lim za pečenje. Neka ne budu prejako stisnute. Sušiti ih u pećnici zagrijanoj na 150*C 1 sat. Kore ne bi smjele jako požutjeti, nego se baš posušiti. Nakon sušenja malo ih prohladiti, pa izmrviti rukama što sitnije.
Za smjesu u koju ćemo dodati izmrvljene kore treba najprije očistiti 3 naranče od kore i nasjeći ih na manje komade. Staviti u blender zajedno sa predviđenom količinom šećera i vanilin šećerom pa izblendati. Zatim dodati u blender sve preostale namirnice: jaja, jogurti, ulje, mlijeko i prašak za pecivo pa još jednom kratko izblendati. Prebaciti nakon toga smjesu u veću posudu.
Izmiksanoj smjesi polako dodavati malo po malo izmrvljene kore i dobro sve promiješati. Nikako nemojte dodati sve kore odjednom jer čete tada jako teško sve izmiješati.
U namašćen i pobrašnjen lim za pečenje izliti sve skupa, poravnati i peći u pećnici zagrijanoj na 180*C 30 minuta.
Još vruću piti zaliti ohlađenim sirupom i pustiti da stoji najmanje 30 minuta dok se sav sirup ne upije.
Dobro sve rashladiti i poslužiti uz kuglicu sladoleda od vanilije.
screenshot/reci peci
vzaktualno.hr/recipeci.com