Ljetne vrućine koje su zahvatile Hrvatsku ovih dana mogu različito djelovati na naše tijelo.
Dok neki traže osvježenje u sladoledima i koktelima, drugi gube apetit. Specijalistica nutricionizma Lorena Šmic savjetuje kako prilagoditi prehranu visokim temperaturama.
Znamo da je zdrava prehrana ključ svega, no kako ju prilagoditi ljetnim vrućinama?
Zdrava i uravnotežena prehrana važna je za zdravlje u bilo koje doba godine. Kako bismo to osigurali važno se pridržavati nekoliko korisnih smjernica. Najvažnija je hidratacija. Svima je poznato kako su ljeti temperature visoke i samim time je i važna dovoljna hidratacija. Glavno pravilo kod nutricionista te izbora namirnica je uvijek sezonsko voće i povrće. Uvijek birajte svježa i lagana jela poput raznih salata, meso sa žara i jela od plodova mora jer upravo takva jela najmanje opterećuje naš probavni sustav i ne izazivaju probavne smetnje. Pržena i masna hrana te namirnice sa puno šećera se ne preporučuje tokom ljeta. Uvijek birajte složene ugljikohidrate (cjelovite žitarice, smeđa riža) i nemasne izvore proteina (piletina, puretina, riba i mahunarke). Također zbog vrućine kod mnogih ljudi dolazi do smanjenog apetita te se preporučuju manji, ali češći obroci.
Koje voće i povrće preporučujete za konzumaciju tijekom ljetnih vrućina?
Bez obzira na godišnje doba uvijek se preporučuje sezonsko voće i povrće. Ljeto je doba godine koji nudi širok izbor svježeg voća i povrća koje se treba iskoristiti i uvrstiti u svakodnevne prehrambene navike. Bilo koju sezonsku namirnicu da odaberete nećete pogriješiti. Preporučeno voće i povrće su: lubenica, breskva, bobičasto voće, rajčica, paprika, tikvice, krastavci. Upravo ove namirnice se preporučuju jer su bogate vodom, antioksidansima te hranjivim tvarima koje nam pomažu u održavanju ravnoteže vitamina i minerala. Uživajte u raznobojnim salatama i voćnim desertima.
Postoje li određene vrste voća ili povrća koje bi trebali izbjegavati za vrijeme velikih vrućina?
Većina voća i povrća je osvježavajuća te korisna za hidrataciju, ali kako sa svime tako i ovdje vrijedi pravilo umjereno. Najvažnije je paziti na samu pripremu obroka. Primjer voće poput banane, trešnji, grožđa sadrži nešto viši udio šećera i ako pretjeramo u konzumaciji može doprinijeti povećanju razine šećera u krvi. Također previše citrusnog voća dovodi do iritacije želuca kod nekih ljudi. Što se tiče povrća brokula, cvjetača i grah se ubrajaju u povrće koje kod mnogih ljudi izaziva nelagodu i nadutost te se preporuča umjerena konzumacija.
Pri nedostatku vode mišići gube snagu, pada krvni tlak, krv gubi cirkulaciju te se osjećamo sve umornije. Što još osim vode smatrate bitnim za hidrataciju?
Uz vodu važno je unositi tekućinu i kroz namirnice (lubenica- sadrži oko 92% vode, krastavci- oko 95%, jagode- oko 91%, tikvice- oko 94%). Uz namirnice obroci poput juha odlični su za nadoknadu elektrolita i tekućine, a tu su i hladni biljni čajevi koji su i osvježavajući i hidratizirajući (menta, kamilica). Osobama koje vježbaju preporučuju se izotonični napici jer se nadoknađuje tekućina i elektroliti koji su se izgubili tijekom vježbanja. Limunade bez dodanog šećera mogu biti dobar način nadoknade izgubljene tekućine.
Kako pravilno unositi sol tijekom vrućina s obzirom na to da se više znojimo?
Konzumacijom prirodno slanih namirnica koje pomažu u održavanju ravnoteže elektrolita bez potrebe za dosoljavanjem. Neke od tih namirnica su špinat, blitva, mrkva te mliječni proizvodi poput mlijeka i sira. Također tu su i sportski napici, ali pazite da birate one koji nisu previše obogaćeni šećerom. Jušna jela poput juha. Važno je pripaziti i obratiti pažnju na sadržaj soli u umacima, začinima te konzerviranoj hrani.
Pravilnom hidratacijom, izborom sezonskog voća i povrća te laganim obrocima možete se učinkovito nositi s visokim temperaturama i održati energiju i zdravlje. Slijedite savjete specijalistice nutricionizma Lorene Šmic i osigurajte da ljeto bude vrijeme uživanja u zdravim obrocima i osvježavajućim napitcima.
foto: instagram Fitness centar Gibi Gib Varaždin
s. smoljan/vzaktualno.hr