U hotelu Well u Tuheljskim Toplicama održava se 13. izdanje internacionalnog kongresa slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva “Interslast“ čiji je glavni organizator Robinson novinsko-nakladničko poduzeće.
Krapinsko-zagorska županija i ove je godine hrvatski pokrovitelj zajedno s Turističkom zajednicom KZŽ te Obrtničkom komorom KZŽ.
Sudjeluju slastičari iz Sjedinjenih Američkih Država, Paragvaja, Japana, Australije, Izraela, Slovenije te Hrvatske, a glavna tema kongresa izvorni su slastičarski proizvodi u svijetu podijeljeni u tri natjecateljske kategorije – pite s orasima i makom, zvjezdice (linzeri) te medvjeđe šape (madaleinsi).
Održat će se bogat program u kojem će se predstaviti ono najvrjednije što Hrvatska nudi – tradicija, medičari i licitari, te radionice licitara i medenjaka. U izložbenom dijelu kongresa bit će postavljena stalna prodajna izložba zagorskih, drvenih igračaka.
Interslast je svečano otvorio krapinsko-zagorski župan Željko Kolar koji je rekao kako se ove godine predstavljaju licitari, medenjaci i drvene igračke, jer su dio nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.
- Ovdje je su ljudi iz cijele Hrvatske i ima ljudi iz raznih dijelova svijeta i šteta bi bila da ih ne upoznamo s tim dijelom zagorske kulture i tradicije jer Interslast je je manifestacija koja okuplja širok spektar sudionika, od najboljih hrvatskih kuhara i šefova do stranih vrhunskih šefova koji će iskustva i neke svoje tradicijske kolače predstaviti ovdje u Hrvatskoj. Za nas su vrlo bitna i školska natjecanja u pripremi slastica jer na mladima ostaje budućnost i za to je veliki interes škola čitave Hrvatske. Prestižno je da škola pobjedi na jednom takvom natjecanju i to je dokaz dobrog i kvalitetnog rada s djecom – istaknuo je Kolar i dodao kako je jedan od partnera Slovenija, a tu su i ljudi koji imaju značajnu ulogu u svojim zemljama što se tiče slastičarstva, koje je kod nas deficitarno zanimanje.
- Hotelske kuće i restorani prate već od drugog razreda djecu i nude im unaprijed neku stipendiju i upoznaju ih s poslovanjem kako bi ih zainteresirali da se jave na natječaje. Sutra imamo sastanak s ravnateljicama i ravnateljima srednjih škola gdje pripremamo novi kurikulum za sljedeću školsku godinu i s obzirom na to da smo napravili novi Regionalni centar kompetencija za ugostiteljstvo i turizam u Zaboku, povećat ćemo upisne kvote za slastičare i u Srednjoj školi Pregrada više neće biti konobara i kuhara nego ćemo sve to prebaciti u Zabok, jer ondje imamo fantastične uvjete i u svemu tome trebamo napraviti jedan iskorak – pojasnio je župan Kolar.
Tu se predstavljaju i udruge iz pet hrvatskih županija, a bave se pečenjem kolača po domaćim receptima.
- Njihovo znanje i iskustvo je ogromno i osim što se obilaze štandovi i prođu te fantastične slastice, mogućnost je da učenici sa svojim profesorima pogledaju i prokomentiraju kolače koje su naše predstavnice udruga pripremile i da vide koje su razlike ili velike tajne malih majstorica i majstora kuhinje kod pripremanja specijaliteta. Očekujemo da će svake godine biti sve više takvih udruga iz svih krajeva Hrvatske, jer one su bitne kao i predavači – završio je Kolar.
Direktor poduzeća Robinson d.o.o. Stjepan Odobašić kazao je kako je ovdje pet inozemnih slastičara koji će našoj domaćoj javnosti prikazati kako se pripremaju njihovi kolači.
- Mi smo već 11 godina ovdje u Tuheljskim Toplicama, izvrstan ste domaćin i kongres je prihvaćen. Danas imamo 320 sudionika, sve od Dubrovnika do Osijeka, na što smo posebno posebni. Ono što je poseban problem u hrvatskom slastičarstvu, je taj da trenutno nedostaje oko 300 slastičara, najviše u hotelima, ali i u privatnom sektoru – naglasio je Odobašić.
Osvrnuo se na to kako će danas najveću pažnju imati domaći kolači.
- Zapravo nositelji ove priče su gospođe iz raznih seoskih sredina koje imaju recepte svojih baka i koje će ovdje pripremiti te kolače i svi će ih moći kušati. Nažalost, sve je manje mlađih generacija koje naginju pripravcima tih domaćih kolača, tako da smo posebno ponosni što smo uspjeli dovesti gospođe ih pet hrvatskih županija. Ovdje su i neke škole kojima je to stručna ekskurzija, a ove godine na radionici smo naglasak stavili na Zagorje pa će ove godine i nastavnici i učenici iz cijele Hrvatske vidjeti kako se rade zagorski licitari. Ovdje imamo i zagorske igračke i to zato što u svijetu vlada trend da se u slastičarne postave domaće igračke i onda, budući da su djeca najbrojniji posjetitelji slastičarni, oni se s njima igraju, a mi smo ovdje željeli preferirati te domaće drvene igračke, da nemamo onog plastičnog smeća po našim slastičarnama – napomenuo je Odobašić.
U predstavljanju izvornih Hrvatskih kolača sudjeluje 14 udruga žena i društava za promicanje slastičarske baštine iz Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Varaždinske, Karlovačke i Zagrebačke županije, a održat će se i predavanja.
Nakon toga predviđeno je predstavljanje izvornih slastica svijeta, iz Australije – recept za kolač od mrkve, te Japana gdje će biti predstavljen mochi, japanski slatkiš.
Predstavit će se i izvorne slastice Hrvatske - Vidovečki gibanik, tradicionalno težačko jelo vidovečkog kraja čiji se način pripreme razlikuje od osobe do osobe što mu daje draž kao jednom od najvrjednijih kulinarskih dostignuća vidovečke gastronomije i s pravom je uvršten na listu zaštićenih proizvoda Varaždinske županije.
Inozemni je pokrovitelj „Taste of Peace“ iz Izraela, generalni je sponzor Dukat d.d., a suorganizator Podravka d.d. Sponzor mlinskih proizvoda je tvrtka MIP Mlin pekare Sisak d.o.o., a stručni pokrovitelj Hrvatski kuharski savez.
ibelošević/vzaktualno.hr