Božićni medenjaci nisu samo kolači već simbol topline i zajedništva tijekom blagdana. Donosimo vam recept Coolinarika.com za savršeno mekane i mirisne medenjake koji će unijeti čaroliju u vaš dom.
Sastojci
400 g brašna
140 g šećera u prahu
60 g maslaca
2 jaja
2 žlice meda
1 ravna žličica sode bikarbone
1 žličica mljevenih začina (klinčić, anis, cimet)
Priprema
Pomiješajte sve suhe sastojke – brašno, šećer u prahu, sodu bikarbonu i mljevene začine. Za bolje rezultate prosijte smjesu. Na laganoj vatri otopite maslac i med, a zatim ostavite da se malo ohlade.
U posebnoj posudi lagano umutite jaja, dodajte im otopljeni maslac i med pa sve umiješajte u suhe sastojke. Zamijesite glatko tijesto. Omotajte tijesto prozirnom folijom i ostavite ga u hladnjaku najmanje dva dana.
Prije pečenja ostavite tijesto na sobnoj temperaturi dok ne postane podatno. Razvaljajte ga na debljinu od 5-6 mm pa uz pomoć kalupa za kekse izrežite željene oblike. Pecite na papiru za pečenje dok ne poprime zlatnu boju. Pripazite jer se peku vrlo brzo.
Ohlađene medenjake možete ukrasiti glazurom od šećera u prahu, limunovog soka i malo vruće vode. Medenjake čuvajte u dobro zatvorenoj posudi kako bi ostali svježi i mekani.
Uz ove mirisne medenjake blagdani će zasigurno biti još čarobniji. Uživajte u njihovoj pripremi i okusu!
FOTO: printscreen Coolinarika.com
vzaktualno.hr/coolinarika.com