Šubare, poznate i kao ruske kape omiljeni su kolač dobiven kombinacijom mekanog kakao biskvita, fine mliječne kreme i bogate čokoladne glazure što ih čini pravom poslasticom kojoj je teško odoljeti. Klasično se uvaljaju u kokos, no mogu se obogatiti i mljevenim orasima ili prženim lješnjacima za još intenzivniji okus piše kolaci.biz.
SASTOJCI
biskvit
4 jaja
6 žlica vode
10 žlica brašna
10 žlica šećera
4 žlice kakao praha
1 prašak za pecivo
krema
500 ml mlijeka
2 žlice brašna
3 žlice gustina
5 žlica šećera
200 g margarina ili maslaca
glazura
100 g čokolade za kuhanje
80 g margarina ili maslaca
ostalo
Za valjanje -70 g kokosa, oraha ili mljevenih prženih lješnjaka
PRIPREMA
Za pripremu biskvita potrebno je pomiješati brašno s praškom za pecivo, dodati kakao prah i sve zajedno sjediniti. U posebnoj posudi jaja i šećer se mikserom pjenasto izrade, zatim se dodaje voda i kratko miješa. U tu smjesu postupno se dodaje suha mješavina brašna i kakaa te se sve sjedini pjenjačom. Smjesa se izlije u pravokutni kalup obložen papirom za pečenje i stavlja u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva. Peče se otprilike dvadeset minuta, a zatim ostavlja da se potpuno ohladi.
Za kremu, u zdjeli se pomiješaju brašno, gustin, šećer i manja količina mlijeka dok se ne dobije glatka smjesa. Ostatak mlijeka zagrijava se u loncu dok ne zakuha, zatim se uklanja s vatre i umiješa pripremljena smjesa. Lonac se vraća na laganu vatru uz neprestano miješanje dok se krema ne zgusne. Vruća krema prebacuje se u zdjelu, prekriva prozirnom folijom i ostavlja da se potpuno ohladi. Nakon hlađenja, uklanja se folija, krema se kratko izmiksa, a zatim se dodaje omekšani margarin ili maslac i sve zajedno miksa do kremaste teksture.
Ohlađeni biskvit reže se pomoću okruglog izrezivača ili čaše na jednake krugove. Svaki krug se prereže na pola, a donji dio premaže slojem kreme te poklopi drugom polovicom biskvita. Vanjski rub tortice premaže se tankim slojem kreme i uvalja u kokos, mljevene orahe ili lješnjake ovisno o željenoj varijanti.
Za glazuru, čokolada za kuhanje se nareže na sitne komade i zajedno s margarinom ili maslacem otopi na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Kada se čokolada potpuno otopi i smjesa postane glatka, ostavi se da se malo ohladi. Glazura se pomoću fišeka nanosi na vrh svake šubare i ostavlja da se stegne.
Gotove šubare najbolje je ostaviti u hladnjaku nekoliko sati prije posluživanja kako bi se svi okusi sjedinili i kolači postigli savršenu teksturu kako piše kolaci.biz.
FOTO: printscreen Coolinarika
vzaktualno.hr/kolaci.biz