Kad roštilj postane ritual: Napišite nam svoj recept za sočan i ukusan roštilj
Već desetljećima, Prvi maj se kod nas obilježava karakterističnim načinom – okupljanjem na otvorenom uz neizostavni roštilj. Bilo da se slavi u gradskim parkovima, na izletištima, uz rijeke ili u dvorištima, atmosfera je uvijek slična: miris dima u zraku, zvuk cvrčanja mesa na žaru i veseli razgovori ljudi koji barem na jedan dan ostavljaju obaveze po strani.
Roštilj – više od hrane
Roštilj za Prvi maj nije samo gastronomski običaj, već i društveni ritual. Pripreme započinju dan ranije – biranjem mesa, pripremom marinada, pranjem povrća i hlađenjem pića. Na sam dan, svi imaju svoju ulogu: netko loži vatru, netko okreće meso, netko slaže tanjure i pribor, dok se djeca igraju u blizini, a stariji prepričavaju anegdote iz prethodnih godina.
Najčešće se na roštilju nađu ćevapi, vratina, kobasice, piletina i ražnjići, a sve se to nadopunjuje sezonskim salatama, lepinjama, lukom i umacima. Poseban užitak čini trenutak kad se sve stavi na stol – jednostavna, ali bogata trpeza okuplja sve prisutne u zajedničkom uživanju.
Naravno, svaki majstor od roštilja i ima svoj recept. Ovo j naš:
- Meso marinirano dan ranije (da stigne "upit dušu")
- Domaće kobasice, ćevapi i vratina – sveto trojstvo
- Povrće na žaru za one "zdravije" među nama
- Hladno pivo ili domaća rakija – po izboru i odgovornosti
- Dekica na travi, gitara u kutu i ekipa za desetku
A koji je vaš, napišite nam!
vzaktulano.hr