U sklopu manifestacije Prvi glas Zagorja u Svetom Križu Začretju danas je obilježen Obiteljski dan, a po peti put održana je gastronomska manifestacija Purica & Vino, koja je i ove godine privukla veliki broj posjetitelja iz Zagorja, okolice i šire.
Za ovu prigodu pripremljeno je više od 450 kilograma purice, a posjetitelji su mogli uživati u mesu zagorskog purana i zagorskim mlincima – zaštićenim na europskoj razini – uz vrhunska vina lokalnih vinara.
Načelnik Svetog Križa Začretja Marko Kos, koji svake godine sudjeluje u rezanju i podjeli purice, istaknuo je kako je podijeljeno između tri i četiri tisuće porcija.
Dodao je kako je osnova bila tradicionalna purica s mlincima, no svaka ekipa imala je priliku ponuditi i vlastitu, moderniju izvedenicu. Meso zagorskog purana osigurala je domaća obitelj Šćuric.
Među ekipama koje su sudjelovale bila je i ekipa poznatog chefa Tomislava Špičeka, koji je pripremio čak 150 kilograma purana u dvije različite varijante.
– Moram reći da sam izrazito zadovoljan kvalitetom mesa. Prvo jelo bila je prava zagorska stvar – slana zlevanka s bijelim mesom, kukuruznim brašnom, porilukom i gljivama dinstanim na puranovoj masti. Drugo jelo imalo je malo talijanski štih – kaneloni punjeni tamnim mesom purana, s bešamelom na luku, friškim špinatom i parmezanom, zapeceni u pećnici – kazao je Špiček.
m.sopek/vžaktualno,hr