U ove vruće dane osvježite se uz kraljicu ljeta – lubenicu, ali nemojte jesti samo onaj sočni, crveni dio, već pojedite i bijeli dio lubenice. To je onaj dio ispod kore koji najčešće s korom i bacamo, no i taj dio treba jesti, poručuju stručnjaci, jer skida kilograme i gradi mišiće.
Naime, iako ima visok glikemijski indeks, lubenica sadrži aminokiselinu L-citrulin koja ima začuđujuće veliku sposobnost obnavljanja mišića. Ova aminokiselina koja se nalazi u kori i onom bijelom dijelu lubenice ispod kore, povećava protok kisika do mišića i kreatina do srca i kostiju.Prema studiji koja je objavljena u časopisu Journal of Nutrition, L-citrulin, u usporedbi s drugim aminokiselinama u voću, pomaže potrošnju masnih naslaga za 13 posto i povećanje mišićne mase za devet posto. L-citrulin potiče proizvodnju proteina koji grade mišiće i obnavljaju stanice.
Stoga, idući puta kada netko pred vas stavi hladnu, sočnu lubenicu, nemojte se zadržati samo na crvenom, slatkom mesu, nego ju smažite sve do tvrde zelene kore.
a.kučić/aktulano.hrmetro-portal.hr