Danas je u varaždinskoj Županijskoj palači predstavljena ovogodišnja, jubilarna 20. Zeljarijada, manifestacija posvećena jednom od 13 zaštićenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u našoj županiji – Varaždinskom zelju.
- Dvadeset je godina jedan vrlo ozbiljan jubilej, a Zeljarijada je po broju posjetitelja, kojih uvijek ima oko 15 tisuća, treća najveća manifestacija koju imamo. Osim toga, jedinstvena je u našoj gastro- etno-turističkoj ponudi, ne samo u Varaždinskoj županiji, već i na cijelom sjeveru Hrvatske – istaknuo je župan Radimir Čačić.
Posebno je naglasio kako je Varaždinsko zelje jedan od sedam proizvoda u Hrvatskoj koji imaju oznaku izvornosti.
- Oznaka izvornosti u piramidi zaštite, odnosno brendiranja, jest najviša koja postoji i iznad toga nema ništa. To traži desetljeća, u ovom slučaju i stoljeća iskustva, marke, brenda, sjemena, kontrole, potvrde...i to je vrlo teško postići. Upravo stoga naglašavam da imamo obvezu takav jedan potencijal osnažiti! U prvom mandatu župana sam sa Zdravkom Cafukom i njegovom ekipom, uključujući i načelnika Brunu Hranića, potaknuo osnivanje zadruge koja se lijepo razvila, a sad ćemo učiniti sve da pojačamo i onaj marketinški dio jer ova manifestacija to zaslužuje i za nju treba čuti što više ljudi– rekao je župan.
Varaždinsko se zelje u sjeverozapadnoj Hrvatskoj uzgaja od pamtivijeka, a upravo se vidovečko, odnosno sada Varaždinsko zelje, smatra jednom od najkvalitetnijih i najboljih sorti, naglasila je posebna savjetnica župana, Natalija Martinčević.
- Naše se zelje spominje u pisanim dokumentima iz druge polovice 18. stoljeća, a sada je među 13 zaštićenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Zeljarijada je danas i gospodarska, i kulturna, ali prije svega gastronomska manifestacija, ali ono na čemu mi moramo raditi, za što ćemo se u svom mandatu sasvim sigurno zalagati, je da postane jednim od najprepoznatljivijih turističkih brendova Varaždinske županije – zaključila je Martinčević.
A što sve možemo očekivati od 20. izdanja Zeljarijade u Vidovcu, najavio je načelnik Bruno Hranić:
- Istaknut ću bogat kulturni i gospodarski sadržaj te Međunarodnu smotru folklora koja se uvijek održava u nedjelju, posljednjeg dana manifestacije, i zapravo nam je najposjećeniji dan, a ne smijemo zaboraviti da se svake godine potrudimo napraviti najveću sarmu na svijetu – dogurali smo daleko, ali i ovaj ćemo se put potruditi da bude još koji metar dulja, nego prošle godine – rekao je Hranić. Podsjetio je da je zapravo cijeli Vidovec izgrađen upravo zahvaljujući zelju koje se nekad ručno sadilo.
- Danas je, naravno, situacija potpuno drugačija, a naše je zelje poznato i kod nas, i širom Europe. Mi Zeljarijadu koristimo da provodimo europske programe, pa smo tako dvaput sudjelovali u programu "Europa za građane" i pobratimili se s Općinom Karaševo, u kojoj žive Hrvati u Rumunjskoj, zatim s gradom Ohridom, a prije dvije godine i s poljskim i slovenskim Hrvatima. Nastojimo kroz našu Zeljarijadu promovirati Europu kao zajednicu različitosti, pa je na taj način ova manifestacija postala i prepoznatljiv europski projekt – rekao je načelnik Hranić
Hoće li se u Vidovcu i ovoga puta skuhati najveća sarma na svijetu, ovisi o kuharima koji će pripremati sarmu, predvođenim kulinarskim majstorom Damirom Crlenim.
- Na takvoj ogromnoj sarmi zdušno radi i više od 50 kuhara. Uključuju se učenici Gospodarske škole Varaždin, srednje škole Arboretum Opeka iz Marčana, kuhari iz Udruge kuhara Varaždinske županije...svi će oni u četvrtak početi s pripremama koje će potrajati i u petak, a u subotu, na dan kuhanja, već ranom zorom sve će se slagati u veliku posudu za kuhanje.
Najvažniji sastojak dobre sarme je Varaždinsko zelje, a Crleni je objasnio da je naše zelje najbolje zbog svojih tankih listova, pogodnih za motanje sarme.
Jubilarna 20. Zeljarijada počet će u petak 22. rujna, kad će okrugli stol održati poljoprivrednici PZ Varaždinsko povrće, a u 20.00 će sati početi Zeljarska noć uz Activ band. Vrhunac večeri bit će koncert Miroslava Škore. U bogatom trodnevnom programu posjetitelje očekuju i drugi glazbeni izvođači, ali i Sajam starih zanata i Gospodarski sajam, već spomenuta Međunarodna smotra folkora, „Zeljarske igre“, „Zeljarski kotlić“, Vidovečki gibanik i brojne delicije od zelja.
a.kučić/vzaktualno.hr