Pedesetak kuhara i slastičara iz cijele Europe će od 6. do 8. listopada ove godine u Pragu, u sklopu gastro sajma, "ukrstiti kuhače" i pokazati svoje kuharsko i slastičarsko umijeće na prestižnim kulinarskim natjecanjima Global Chefs Challenge, Hans Bueschens Junior Chefs Challenge i Global Pastry Chef Challenge. U tom elitnom društvu biti će i hrvatski predstavnici, po prvi put u sva tri natjecanja.
U kuharskom natjecanju pod nazivom Global Chefs Challenge nastupit će varaždinski kuhar Zlatko Novak (Restoran Bedem, Varaždin) i njegov pomoćnik Marin Sambolek (hotel Turist, Varaždin). U juniorskom kuharskom natjecanju, Hans Bueschens Junior Chefs Challenge, Hrvatsku će predstavljati vinkovačka mlada kuharica Ana-Maria Stanković s pomoćnikom Markom Kovačevićem (oboje iz Srednje strukovne škole Vinkovci), dok će u slastičarskom natjecanju, Global Pastry Chef Challenge, sudjelovati slatičarka Sanja Grahek Buršić (Valamar Riviera d.d., hotel Rubin) i pomoćnica Barbara Pol (Valamar Riviera d.d., hotel Pical) .
Teme natjecanja poznate su tek nekoliko mjeseci koje su naši predstavnici iskoristili kako bi se maksimalno pripremili. Natjecatelji su svjesni kako ih uz same protivnike očekuje i zahtjevan ocjenjivački žiri sačinjen od elite današnje svjetske kuhinje koji jednostavno mora zadiviti kako bi se plasirali u veliko finale koje će se održati slijedeće godine u Maleziji.
U hrvatskoj delegaciji biti će i predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, Damir Crleni te Marinko Jurešić koji će brinut o natjecateljima te sudjelovati u ocjenjivanju jela.
a.kučić/vzaktualno.hr